Video: NASA avaldas uued pildid kääbusplaneedist Ceres

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa, Kuu ja Cerese (all vasakul) suuruse võrdlus
Maa, Kuu ja Cerese (all vasakul) suuruse võrdlus Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA uurimisalus Dawn liigub kääbusplaneedi Cerese suunas ning tegi sellest planeedist värsked fotod.

Rahvusvaheline Astronoomide Liit nimetas Cerese 24. augustil 2006 kääbusplaneediks, kuid tegelikult on tegemist asteroidiga, kirjutab foxnews.com.

«Meie päikesesüsteemi kohta teame üsna palju, kuid Ceres on seni üsna salapärane objekt. Dawn aitab uut infot saada,» teatas NASA esindaja Marc Rayman.

Dawn peaks Cerest uurima 16 kuud ning tegema sellest kääbusplaneedist sadu fotosid.

Tegemist on esimese korraga, mil seda kääbusplaneeti lähemalt uuritakse.

«Nüüd saadud esimestel fotodel on näha pinnastruktuure nagu näiteks kraatreid,» sõnas Saksamaa Max Plancki instituudi Päikesesüsteemi uurimisinstituudi esindaja Andreas Nathues.

Dawn tegi esimesed fotod Ceresest 13. jaanuaril olles kääbusplaneedist 380 000 kilomeetri kaugusel.

NASA kinnitusel on järgmised fotod selgemad, kuna uurimisalus liigub Ceresele lähemale.

Marsi ja Jupiteri vahel asuv Ceres on asteroididevöö suurim objekt. Teadlaste arvates on sellel kääbusplaneedil palju jääd, kuid pinna sees võib olla ka vett.

Dawn uuris 2011. ja 2012. aastal teist asteroidide vöö suurt objekti, asteroid Vestat, saates teadlastele sellest üle 30 000 foto.

Cerese avastas 1. jaanuaril 1801 itaalia astronoom ja Palermo observatooriumi direktor Giuseppe Piazzi.

Astronoom Johannes Kepler arvas juba 1596, et Jupiteri ja Marsi vahel peaks olema veel üks planeet, kuna nende vahel oli liiga suur tühimik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles