Posttraumaatilist stressi esines ka iidsel ajal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iidseid Pärsia sõjamehi kujutav friis
Iidseid Pärsia sõjamehi kujutav friis Foto: Wikipedia.org

Teadlaste sõnul on andmeid, et posttraumaatilise stressi alla kanntasid sõdurid juba iidsel ajal.  

Briti Anglia Ruskini ülikooli teadlased analüüsisid iidse Mesopotaamia aladelt leitud savitahvlitele kirja pandut, edastab BBC.

Neis seisis, et lahingutes osalenud sõdurid nägid hiljem lahingus hukkunute kummitusi ja neid painasid mälestuses lahingutest.

Teadlaste sõnul on need posttraumaatilise stressi kirjeldused.

«See stress võib olla sama vana kui on inimkond,» tõdesid uurijad.

Briti kaitseministeeriumi endine kliinilise psühholoogia nõunik, psühhiaater Jamie Hacker sõnas, et esimene posttraumaatilise stressi kirjeldus omistatakse Vana-Kreeka ajaloolasele Herodotosele.

Ta näide puudutab Kreeka-Pärsia sõdade Maratoni lahingus 490. aastal eKr osalenud sõdurit Epizelust.

«Ta hullus järsku ja kaotas nägemise, kuigi temaga ei olnud enam midagi juhtunud,» kirjutas ajaloolane.

Londoni Queen Mary kolledži ajaloolase Walid Abdul-Hamidi sõnul on posttraumaatilise stressi viiteid ka Mesopotaamiat 609 – 1300 eKr valitsenud assürlaste sõjategevuse kirjeldustes.

Mehed olid kas teid, sildu või hooneid ehitamas, siis aga saadeti sõtta ning pärast seda pääsesid aastaks oma pere juurde. Sama tsükkel kordus mitu korda.

Posttraumaatilist stressi võivad tekitada sõjalised konfliktid, looduskatastroofid, liiklusõnnetused, seksuaalrünnakud ja vigastused.

Teadlaste sõnul näevad posttraumaatilise stressi all kannatajad hallutsinatsioone ja hukkunuid ning elavad uuesti läbi eluohtlikke olukordi.

«Juba iidsel ajal nii nagu ka tänapäeval käivitavad eluohtlikud olukorrad posttraumaatilise stressi. See ei ole vaid 21. sajandi nähtus,» selgitasid teadlased.

Sügavamalt hakati sõjategevusest tingitud posttraumaatilist stressi uurima pärast Vietnami sõda. Esimese maailmasõja ajal kandis see stress nime tulistamisšokk.

Wikipedia: Posttraumaatiline stressihäire (PTSH) on ärevushäire, mis võib tekkida, kui inimene kogeb ühte või mitut traumeerivat sündmust.

Traumeerivaks sündmuseks võib olla näiteks surma pealtnägemine, vägistamine või sõda. PTSH võib kujuneda ka näiteks pideva vaimse vägivalla tagajärjel.

Posttraumaatilist stressihäiret saab diagnoosida, kui selle sümptomid on kestnud üle kuu aja ning elu ja toimetulekut oluliselt häirivad.

PTSH riskigruppi kuuluvad sõjaveteranid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles