Hiinast leiti «draakon» hiidsisalik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiinast Qijiangist leiti ühelt ehitusplatsilt hiidsisaliku jäänused, mis said nende kummalise välimuse tõttu nimeks «Qijiangi draakon».

Tegemist on taimetoidulise Qijianglong guokr hiidsisalikuga, kelle oli ebatavaliselt pikk kael, edastab Discovery News.

See loom elas umbes 160 miljonit aastat tagasi.

Ehitusmeestel õnnestus eelajaloolise looma skelett kätte saada nii, et kolju jäi pika kaela külge.

«Tegemist on pikakaelalise hiidsisaliku haruldase leiuga, kuna väike pea võib kergelt pika ja hapra kaela küljest murduda. Sellel isendil on aga pea kaela küljes,» teatas leidu uurinud Kanada Alberta ülikooli paleontoloog Tetsuto Miyashita.

Teadlase sõnul moodustas kael poole selle looma kehapikkusest.

Enamikul sauropoodidel (taimetoidulised pika kaelaga hiidsisalikud) moodustab kael kolmandiku kehast, kuid «Quijangi draakonil» on kael märgatavalt pikem.

Teadlased tegid kindlaks, et selle hiidsisaliku pika kaela lülide sees oli palju õhku, mis muutis kaela kergemaks.

Samas olid kaelalülid omavahel siiski üsna jäigalt koos. Pead ja kaela oli kerge liigutada üles ja alla, kuid mitte vasakule ja paremale.

«Qijiangi draakon» liigitati mamensauruste alla. Need on pikakaelalised hiidsisalikud, kelle jäänuseid on seni leitud vaid Aasiast.

Uurijate sõnul on Qijianglong guokr hea näide Aasia alal juuraajastul elanud pikakaelaliste hiidsisalike kohta.

«Sellised ebatavaliselt pikad kaelad said areneda vaid isoleeritud tingimustes, kus ei olnud kõrvalmõjusid,» nentisid paleontoloogid.

Isolatsiooni võis põhjustada mingi suur veekogu või muu looduslik barjäär nagu näiteks mäed.

«Qijiangi draakonit» saab näha samanimelise linna loodusmuuseumis.

«Hiinas on draakonite legendid ja müüdid väga populaarsed. Võimalik, et nende loojad leidsid hiidsisalike jäänused teadmata, mis need on ja oletasid, et need võivad olla «draakonid»,» lisas Miyashita.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles