Tāj Mahali palee aiad on rajatud tõusva ja loojuva päikese järgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tāj Mahali palee
Tāj Mahali palee Foto: SCANPIX

Indias  Uttar Pradeshi osariigis Agras asuva kuulsa Tāj Mahali palee aiad on rajatud talvise ja suvise pööripäeva päikese tõusu  ja loojumist arvesse võttes.

Päikse suvine ja talvine tõus ja loojang langeb kokku aia nelja nurgaga, edastab Daily Mail.

Suvisel pööripäeval on näha päikese tõusmise ja loojumise kokkulangevust aia põhjaosas. Talvisel pööripäeval aga aia lõunaosas.

Kui seista aia keskel, siis avaneb sealt mõlemal pööripäeval suurepärane vaade.

Suvisel pööripäeval  tõuseb päike põhja-ida (kirde) sektorist, kerkib siis seniiti ning loobub põhja- lääne (loode) sektoris. Võib tekkida tunne nagu päike teeks ringi.  

Talvisel pööripäeval toimub päikesetõus lõuna-ida (kagu) sektoris ning loojub lõuna-lääne (edel) sektoris.

Tāj Mahali aia saladuse jälile jõudis Itaalia Torino tehnikaülikooli teadlane Amelia Carolina Sparavigna.

« Tāj Mahali kompleks on rajatud põhja-lõuna suunaliselt. Arvesse on võetud ka Maa liikumist ning päikese tõusmist ja loojumist,» selgitas uurija.

Miks aed selliselt rajati, ei ole lõpuni selge. Oletatakse, et paleekompleksi rajajad tahtsid luua illusiooni Eedeni aiast. Neli veekanalit peaks sümboliseerima maailma nelja osa.

Sparavigna arvates ei pruugitud siiski vaid midagi sümboolset luua, vaid selle taga oli ka praktilised põhjused.

«Arhitektidel oli kasutada põhi, lõuna, lääs ja ida ning päikese tõusmise ja loojumise suunad suvisel ja talvisel pööripäeval. Neist nad ka lähtusid ning tulemus on suurepärane,» lausus uurija.

Tāj Mahali aeda peetakse suvise  ja talvise pööripäeva päikese tõusmise ja loojumise järgmise parimaks näiteks. Maailmas on teada veel mitu sellist ehitist ja paika, kus seda arvesse võetud on.

Suvisel pööripäeval on päev kõige pikem ja öö kõige lühem. Talvisel pööripäeval on vastupidi.

Wikipedia: Tāj Mahali lasi rajada India suurmogul Džahan oma abikaasa Arjumand Bano Begumi mälestuseks. See naine kandis pärsia keeles nime Mumtaz Mahali, mis tähendab «palee valgus». Naine suri 14. lapse sünnitamisel 1630. aastal.

Paleekompleksi ehitati 1632 - 1653.

Tāj Mahali ehitamisel kasutati materjale mitmetest Aasia ja Lähis-Ida paikadest.

Valge marmor toodi Radžastanist, jaspis Pandžabist ning nefriit ja mäekristall Hiinast. Türkiis pärines Tiibetist, lasuriit Afganistanist, safiir Sri Lankalt ja karneool Araabiast. Kokku inkrusteeriti valgesse marmorisse 28 tüüpi vääris- ja poolvääriskive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles