Milleks on prussakad kasulikud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prussakad aitavad võidelda ravimiresitentsete bakteritega
Prussakad aitavad võidelda ravimiresitentsete bakteritega Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul võivad prussakad ja rändrohutirtsud olla kasulikud selle tõttu, et  nende närvisüsteemis sisalduvad antibiootilise toimega ained võivad aidata võidelda kolibakteri ja metitsilliiniresistentse bakteri Staphylococcus aurea`ga (MRSA).

Nottinghami ülikooli teadlaste sõnul on nendest vihatud putukatest rohkem kasu kui kahju, kirjutab The Telegraph.

Teadlased tegid prussakate ja rändrohutirtsude ajuolluses kindlaks üheksa erinevat antibiootilise toimega molekuli, mis on nimetatud bakteritele toksilised. Loodetakse, et see avastus aitab luua ohtlike bakteritega võitlemiseks uusi efektiivseid ravimeid.

Nende putukate ajus ja närvisüsteemi kudedes asuvad ained on võimelised hävitama 90 protsenti MRSA ja kolibakteritest, ilma et inimrakud kahjustada saaksid.

«Loodame neis putukates leiduvate ainemolekulide abil luua ravimid nii kolibakteri kui ka MRSA tekitatud infektsioonidele. Need mõlemad on praeguste ravimite suhtes resistentseks muutunud,» selgitas mikrobioloog Simon Lee.

Uurijad loodavad, et uued antibiootikumid ei tekita tugevaid ja soovimatuid kõrvalnähte nagu seni kasutatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles