Mälu nõrgenemine tabab mehi sagedamini kui naisi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vananemisega seotud mäluprobleemid kimbutavad mehi sagedamini kui naisi.
Vananemisega seotud mäluprobleemid kimbutavad mehi sagedamini kui naisi. Foto: SCANPIX

Ajakirjas Neurology ilmunud artiklis väidavad teadlased, et vananemisega seotud mäluprobleemid kimbutavad mehi 1,5 korda sagedamini kui naisi.

Samas on naiste mälu nõrgenemine oluliselt kiirem. «Naised säilitavad küll meestest parema mälu kõrge eani suurema tõenäosusega, kuid allakäigu alates progresseerub see väga kiirelt,» vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator Mayo kliinikus Alzheimeri tõve uurimiskeskuses töötava Ronald Peterseni sõnu.

Petersen küsitles koos kolleegidega 2050 inimest vanuses 70–89. Uurijaid huvitas eelkõige mälu ja varasemad terviseprobleemid. Samuti testiti uuritavate mõtlemisvõimet ja mälu tugevust.

14 protsendil uuritavaist tuvastati kerge vaimne taandareng ning kümnel protsendil dementsus, mis on sageli Alzheimeri tõve tunnuseks. Kerge vaimne taandareng tuvastati 19 protsendil meestest ja 14 protsendil naistest.

Vaimne taandareng oli vähem levinud kõrgema haridustasemega ja abielus olevatel uuritavatel.

Lisaks soost tulenevatele erinevustele rõhutas Petersen uuringu olulise osana ka avastust, et vaimne taandareng tuvastati veerandil uuritavaist, mis näitab probleemi tõsidust ja vajadust tõhusamate ravimeetodite järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles