Siberist leiti veel müstilisi kraatreid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siberi üks müstilistest kraatritest
Siberi üks müstilistest kraatritest Foto: SCANPIX

Möödunud aastal juulis leiti Siberist Jamali ja Taimõri poolsaarelt kolm hiiglaslikku auku, mis panid teadlasi pead murdma.

Satelliitpiltide abil leiti nüüd veel neli sellist kraatrit ja arvatakse, et piirkonnas võib neid olla  kümneid, edastab Huffington Post.

Teadlased uurivad neid, kas tegemist võib olla millegi ohtlikuga, mis seab kohalike elanike elu ohtu.

«Olen kindel, et Jamali poolsaarel on veel selliseid kraatreid, need tuleb vaid üles leida. Oletada võib, et neid auke on 20 – 30. Tähtis on, et kohalikke elanikke ei hirmutataks, sest nende jaoks on tegemist tõsise probleemiga,» teatas Venemaa Teaduste Akadeemia nafta- ja gaasiuuringute instituudi teadlane Vassili Bogojavlenski.

Uurijad laskusid möödunud aasta novembris ühte neist kraatritest, püüdes saada andmeid nende tekke kohta.

Teaadlaste teooria kohaselt võisid need sügavad augud tekkida kliimamuutusest tingitud maa-aluste gaasiplahvatuste tõttu.

«Me ei suuda ennustada, millal sellised gaasiplahvatused aset leiavad,» lisas Bogojavlenski.

Teadlastemeeskond tahab teha piirkonda uue teadusekspeditsiooni ning paigaldada maavärinaid ja gaasiplahvatusi registreerivad seadmed.

«Peame leidma, millised piirkonnad ja tekketingimused on kõige ohtlikumad. Kuna piirkonnas asuvad gaasi- ja naftamaardlad, siis on nende aukude uurimine tähtis,» teatas asjatundja.

Siberi kraatrite uurimisest on huvitatud ka USA geoloogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles