Dieedipidamine vabastab vereringesse kahjulikke keskkonnakemikaale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dieedipidamine vabastab vereringesse kahjulikke keskkonnakemikaale
Dieedipidamine vabastab vereringesse kahjulikke keskkonnakemikaale Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea teadlaste uuring näitas, et dieedipidamisega satub vereringesse organismis leiduvaid kahjulikke keskkonnakemikaale.

Teadlaste sõnul on kahjulikud ained ladestunud rasvas ja rasvkoe vähenemise tõttu hakkavad need kehas liikuma, kirjutab Helsingin Sanomat.

Uurijad mõõtsid üle 1000 inimese veres niinimetatud püsivate orgaaniliste ainete kogust.

Need mürgised orgaanilised ühendid (Persistent Organic Pollutants ehk  POP-ühendid) on kunstkemikaalid, mis satuvad organismi näiteks neid sisaldavate puu- ja juurviljadega. POP-ühendid ladestuvad rasvakihis, kus nad ei ole inimese tervisele kahjulikud.

Kyungpooki ülikoolis tehtud uuring aga näitas, et dieet vabastab POP-ühendid, mis satuvad siis vereringesse. Inimestel, kes olid viimasel kümne aastal mitmeid kordi dieeti pidanud, leiti organismist märgatavalt suurem kogus POP-ühendeid kui neil, kelle kehakaal oli kogu aeg stabiilne või kes olid kaalus juurde võtnud.

Uuringus võeti arvesse ka katsealuste vanus, sugu ning muud taustategurid, mis võisid tulemust mõjutada.

Uurijad rõhutasid, et POP-ühendid ei ole organismile siiski nii ohtlikud kui ülekaal.

Uuringut juhtinud teadlane Duk-Hee Lee lisas, et POP- ühendite mõju tervisele nõuab edasisi ja sügavamaid uuringuid. Viimastel aastatel on märgatud, et POP-ühenditel võib olla seos diabeedi, kõrgvererõhutõve ja reuma tekkega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles