Miks Vincent van Goghi tööd muutuvad heledaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vincent van Goghi maal «Wheat stack under a clouded sky»
Vincent van Goghi maal «Wheat stack under a clouded sky» Foto: Wikipedia.org

Kunstiteadlased on juba pikka aega pead murdnud, miks kunstnik Vincent van Goghi osa töid muudavad värvi, muutudes heledamaks.

Hollandi Antverpeni ülikooli teadlased lahendasid selle mõistatuse, edastab msn.com.

Ilmnes, et van Gogh kasutas pliid sisaldavat punast värvi, mis aja möödudes on tuhmunud.

Plumbonacrite oli üks esimesi kunstvärve ning see oli van Goghi lemmik.

Van Goghi maalidel on näha julgeid värve, kaasa arvatud väga tugevat punast tooni. Uuring paljastas, et just punane värv on see, mis tuhmub.

Teadlased eemaldasid van Goghi maalilt «Wheat stack under a clouded sky» väikese heleda osakese, mida uuriti mikroskoobi all eesmärgiga tegemaks kindlaks, milliseid aineid selles sisalduvad.

Ilmnes, et esialgselt oli see osake punane, mitte valge.

Võrdlev uuring tehti Auguste Renoir´ 1883. aasta maaliga «Madame Léon Clapisson». Ilmnes, et selle värvimuutus on põhjustatud teistest asjaoludest.  

Sellel maalil kasutatud karmiinpunane värv on looduslikku päritolu, pärinedes košenill (Dactylopius kokk) putukalt. Valgusega kokku puutudes eralduvad sellest orgaanilised ja mitteorgaanilised osakesed. Just selle tõttu on Renoir` maali punane muutunud hallikaks.

Teadlaste järgmiseks sammuks on luua laboratooriumis punased värvid, mille abil saaks need maalid restaureerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles