Google´i kasutamine hävitab mõtlemise ja mälu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google´i kasutamine hävitab mõtlemise ja mälu?
Google´i kasutamine hävitab mõtlemise ja mälu? Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul võib otsingumootori Google`i liigne kasutamine mõtlemisele ja loogikale halvasti mõjuda.

Informatsiooni kiire ja kerge leidmine tähendab seda, et inimesed jätavad meelde üha vähem ja nende mälu halveneb, kirjutab sciencedaily.com.

Uurija Nicholas Carr avaldas sellele teemal raamatu « The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains» (Ohud: mida internet teeb meie ajuga).

Raamatu autori arvates ei treenita interneti ajastul oma aju enam piisavalt.

Ka ei suutvat inimesed enam keskenduda, näiteks kui on vaja raamatut mõttega lugeda.

Carri sõnul saab aju ja keskendumist treenida sellega kui otsingumootorid nagu Google keerulisemaks muuta. Selle asemel on neid aga pidevalt lihtsustatud.

«Google`il on asju, mida imetleda, kuid samas ei lase ta meie ajul iseseisvalt tööd teha. Vajaliku informatsiooni leiab üsna kiiresti ilma pingutamata ja juba liigutakse järgmise informatsioonikillu juurde,» selgitas teadlane.

Carr kritiseeris ka satelliitnavigatsiooni, sest inimesed loodavad liigselt sellele ega püüagi meelde tuletada neile juba varasemast tuntud teed.

Carri arvates võivad need ajuosad, mida seostatakse mälu ja meeldejätmisega, hakata kahanema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles