Video: kuidas kameeleonid värvi vahetavad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Furcifer pardalis kameeleon
Furcifer pardalis kameeleon Foto: SCANPIX

Juba ammu on teada, et kameeleonid on kamuflaažimeistrid, kuid kuidas nad täpselt värvi vahetavad, on seni olnud mõistatuseks.

Ühes varasemas uuringus arvati, et nende loomade nahavärv muutub nahapigmendi muutuse tõttu, kirjutab Newsweek.

Sellist värvivahetust esineb näiteks kaladel, kahepaiksetel ja sisalikel.

 Šveitsi Genfi ülikooli hiljutine uuring näitas, et nahapigmendi muutumine ei vasta tõele.

Teadlased uurisid Furcifer pardalis kameeleone. Ilmnes, et nende värvivahetuse taga on valguse langemine mikroskoopilistele selle looma nahas leiduvatele liikuvatele kristallidele. Kui kristallid liiguvad, muutub ka valguse langemine.

«Leidsime, et need loomad muudavad oma nahavärvi nanokristallide abil. Kui kameeleon on rahulik, siis on kristallid üsna korrapäraselt reastataud ning peegeldavad sinist värvust. Kui aga kameeleon on ärritunud, siis muutub naokristallide side lõdvemaks ning siis peegelduvat teised värvid, kaasa arvatud kollased ja punased,» selgitas füüsik Jeremie Teyssier ja bioloog Suzanne Saenko.

Teadlased plaanivad järgmisena uurida, kuidas need naonkristallid liiguvad. See uuring võib aidata tulevikus luua värvi muutvaid materjale, mida saab kasutada kui kamuflaažis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles