Juba nelja-aastased lapsed saavad irooniast aru

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba nelja-aastased lapsed saavad irooniast aru
Juba nelja-aastased lapsed saavad irooniast aru Foto: SCANPIX

Kanada Montreali ülikooli teadlaste sõnul peaksid vanemad oma sõnu hoolikalt valima, sest juba nelja-aastased lapsed saavad irooniast aru.

Kuigi varasemad uuringud on näidanud, et lastel tekib iroonia ja sarkasmi tunnetus umbes kümnendal eluaastal, siis nüüdne uuring lükkas selle ümber, kirjutab British Journal of Developmental Psychology.

«Eelkooliealised lastel on üsna suured teadmised keelest ja selle abil edasi antavatest emotsioonidest,» selgitasid uurijad.

Väikelaste uurimine näitas, et paljud neist kasutavad iroonilisi väljendeid. Teadlaste sõnul võib see vanematele, kes oma võsukesi väikesteks ingliteks peavad, šokiks olla.

Teadlased uurisid 39 kahe lapsega perekonda ning kuulasid, kuidas seal suheldi.

Jälgiti nelja keelekasutust: hüperboole, eufemismi, sarkasmi ja retoorilisi küsimusi.

Peaaegu kõik väikelapsed said aru, kui nende vanemad iroonilisi märkusi tegid.

Kuigi enamik lapsi hakkab erinevaid keelelisi nüansse kasutama alates kuuendast eluaastast, siis mõnest keelevormist, nagu näiteks hüperbool ja iroonia, saadakse aru juba neljasena.

Uuring näitas, et need lapsed, kes kasutavad irooniat, saavad hästi hakkama ka retooriliste küsimuste ja keeleliste liialdustega.

«Kui varasemad uuringud näitasid, et lapsed hakkavad irooniat mõistma  8 – 10-aastaselt, siis see ei pea paika.  Need uuringud tehti laboratooriumis, meie aga uurisime lapsi nende kodus,» selgitas uuringut juhtinud Stephanie Alexandre.

Vanemad kasutasid irooniat erinevalt. Kui emad eelistasid retoorilisi küsimusi, siis isade eelistuseks oli sarkasm.

Teadlased soovitasid, et vanemad peaksid mõnda irooniavormi nagu näiteks hüperbooli ja sarkasmi kasutama lastega tekkinud konfliktiolukorras.

Samas aga soovitati vanematel oma keelekasutust väga jälgida, kuna erinevas vanuses lapsed tõlgendavad öeldut erinevalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles