Oktoobris möödub Maast komeet Hartley 2

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobris möödub Maast komeet Hartley 2
Oktoobris möödub Maast komeet Hartley 2 Foto: Wikipedia.org

Oktoobris möödub Maale üsna lähedalt komeet Hartley 2.

See 1986. aastal avastatud komeet liigub nii, et seda on küllaltki hästi näha, kirjutab National Geographic.

Komeet Hartley 2 ehk ametliku tähistusega 103P/Hartley avastas Austraalia astronoom Malcolm Hartley. Tema arvutused näitasid, et tegemist on perioodilise komeediga, mis ilmub iga 6,5 aasta tagant. Selle komeedi diameeter on 1,2 – 1,6 kilomeetrit.

Kuid Jupiteri gravitatsioon muutis selle komeedi trajektoori nii, et ta liigub iga järgmise korraga Päikesele üha lähemalt ja Maast kaugemalt mööda.

Hartley 2 on Maale kõige lähemal 20. oktoobril, vaid 17,7 miljoni kilomeetri kaugusel.

«Põhjapoolkeral on enne oktoobri keskpaika seda komeeti võimalik näha kogu öö jooksul kirdetaevas. Kuid pärast oktoobri keskpaika on parim aeg selle vaatlemiseks enne päikesetõusu,» selgitas Californias asuva Griffithi observatooriumi astronoom Anthony Cook.

Novembri lõpus saab sellele komeedile pilku heita ka lõunapoolkeral, kui see kosmiline objekt on Maast juba eemaldumas.

Kui komeet jõuab Päikesele lähemale, muutub ta nii heledaks, et  teda on võimalik tumedas sügistaevas kerge märgata ning isegi kõige nõrgemad vaatlusaparaadid toovad ta nüansid esile.

Hartley 2 avastati alles hiljuti selle tõttu, et see komeet ei liikunud varem orbiidil, mis oleks teda Maale lähemale toonud. Kuid Jupiterist möödumine 1947., 1971. ja 1982. aastal muutis komeedi orbiiti, tehes ta  nähtavaks.

2007. aastal hakkas NASA seda komeeti uurima sondi Deep Impact abil. 4. novembril on Deep Impact sellest komeedist vaid 965 kilomeetri kaugusel, tehes tema pinnast lähifotosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles