Geoloogi väide: Jeruusalemmas asub Jeesuse ja tema pere matmispaik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talpioti hauakamber
Talpioti hauakamber Foto: Wikipedia.org

Iisraeli geoloogi Ayreh Shimroni väitel avastas ta Jeruusalemmast Naatsaretist pärit Jeesuse ja ta pereliikmete, naise ja poja haua.

79-aastane Shimron on Ida-Jeruusalemmas Talpiotis asuvat hauakambrit uurinud 35 aastat ning teinud selle aja jooksul 150 testi, edastab Express.

Uurimise on jäädvustanud Kanada-Iisraeli filmitegija Simha Jacobovici.

Sellest hauakambrist on pärit urn, millel on aramea keeles «Jakob, Joosepi poeg ja Jeesuse vend».

Shimroni sõnul oli Talpiotis kunagi Jeesuse pere matmispaik.

«Mul on üsna kindlad tõendid selle matmispaiga kohta. Vaieldamatu tõend on Jakobi urn, mis on enamiku ajast olnud Talpioti hauakambris,» teatas geoloog.

Talpioti hauakamber leiti ehitusbuumi ajal 1980. aastal enne kui hooneid rajama hakati ning selles oli kümme matmisurni.

Ühel urnil oli kirjutis Joosepi poeg Jeesus ning teisel Maria. Ülejäänud matmisurnidel on Uuest testamendist tuntud isikute nimesid.

Shimroni teooria kohaselt täitus hauakamber 363. aasta maavärina ajal mulla ja kividega.

Uue teooria kriitikute sõnul olid meie ajaarvamise alguses Yose (Jeesus), Maria ja Yudah (Juudas) Lähis-Ida aladel levinud nimed.

Shimroni väide Jeesuse ja tema perekonna hauakambri kohta vihastas kristlasi, sest levinud arvamuse kohaslet ei olnud Jeesusel naist ega last. Samuti on see vastuolus Jeesuse ülestõusmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles