Kallis aparaat kiirendab oluliselt geenivaramu tööd

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNA struktuur.
DNA struktuur. Foto: Wikipedia.org

Tartu Ülikool sai täna kätte uue geeni sekveneerimisplatvormi, mis võimaldab geenivaramul järjestada ühe inimese kogugenoomi kõigest ühe nädalaga. Varem ei olnud Geenivaramul võimalik nii täpset tööd teha ning teenust osteti sisse.


Haridus- ja teadusministeeriumi teatel realiseerus üks suurimaid tõukefondide rahastatud teadusaparatuuri oste. Seade maksis 20 miljonit, selle summast 19 miljonit tuli euroabina.

Ministeeriumi teadusaparatuuri kaasajastamise meetme esimeses voorus leidis rahastuse 30 projekti koguväärtuses 240 miljonit krooni. Võimalus parandada oma teaduslaborite sisseseadet avanes 11 teadus- ja uurimisasutusel.

Sekveneerimisplatvorm Illumina HiSeq 2000 suudab lisaks DNA täielikule järjestamisele uurida ka RNAd ning analüüsida  kõiki organisme, olgu selleks siis bakter, viirus, riisitera või elevant, selgitas ta TÜ Eesti Geenivaramu laborijuhataja Kaarel Krjutškov ülikooli pressiesindaja vahendusel.

Hetkel kasutab geenivaramu seadet, mis võimaldab uurida vaid umbes 1 miljonit olulisemat punkti DNA-s. Uus masin suudab seevastu anda infot inimese DNA kohta täies pikkuses algusest lõpuni ehk kõik 3 miljardit nukleotiidi ja seda ühe nädalaga.

Võrdluseks võib tuua esimese inimese kogu DNA järjestuse määramise, mis võttis aega 13 aastat ja maksis 2,7 miljardit dollarit.

Geenivaramu direktori Andres Metspalu sõnul plaanib Tartu Ülikool osaleda ka Illumina kvaliteedikontrolli programmis ja saada Illumina sertifitseeritud teenusepakkuja staatuse. Hetkel on sekveneerimise sertifikaat ette näidata vaid 17 laboril üle maailma, neist vaid kuus asuvad Euroopas, lisas Metspalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles