Kasse vaevab «Tomi ja Jerry sündroom»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis tegutseva heategevusliku loomakaitseühingu International Cat Care teatel on kassiomanikud pöördunud nende poole ebatavalise murega.

Kassiomanikud kurdavad, et nende lemmikutel tekivad kõrgetoonilisi helisid kuuldes krambid, kirjutab Live Science.

Uuring näitas, et heli tõttu tekkinud krampe esineb enam vanemaealistel kassidel ning krampide tekitajaks võib olla näiteks hõbepaberi või fooliumi krabistamine, metall-lusikaga keraamilise kausi vastu löömine ja klaasnõu kraapimine küüntega.

Veterinaar-neuroloogid Mark Lowrie ja Laurent Garosi ning molekulaarteadlane Robert Harvey uurisid kasside fenomeni, millele pandi nimeks «Tomi ja Jerry sündroom» kuulsate animategelaste, kass Tomi ja hiir Jerry järgi.

Nad palusid erinevatest riikidest pärit kassiomanikel nende lemmikutega toimunut kirjeldada. Teadlased said sadu teateid, kuidas nende kassid reageerisid erinevatele helidele.

Omanike sõnul ei teadnud nad, mis kassidele ootamatult krampe tekitasid.

Teadlased analüüsisid põhjalikumalt 96 kassiga juhtunut, kaasa arvatud, millised olid krambid, kui kaua need kestsid ning millised helid neid tekitada võisid.

Leiti, et osadel kassidel tekitasid kõrgetoonilised helid krampe, mille hulgas olid lühiajalised lihaskrambid, kuid ka raskemad krambid, mille tõttu loomad teadvuse kaotasid.  Nende keha muutus kangeks ning tõmblemine kestis mitu minutit.

Krambid tekkisid nii segaverelistel kui ka tõukassidel, kuid enim esines neid siiami kassidel.

Kõige sagedamini esines krampe 10 – 19-aastastel kassidel ning keskmine vanuse krampe saanud kassidel oli 15 eluaastat.

Teadlaste uuringu kohaselt tekitas hõbepaberi krõbistamine krampe 82 kassil, metall-lusikaga keraamilise kausi vastu löömine 79 kassil, klaasi koputamine või kriipimine 72 kassil, paberi või plastkoti kortsutamine 71 kassil, arvutiklahvide klõbin või hiire kasutamine 61 kassil, müntide või võtmete heli 59 kassil, naelte löömine 38 kassil ja keelega heli tekitamine 24 kassil.

Kassidel võivad krampe esile kutsuda ka mobiiltelefonide helinad ja paljaste jalgadega laudpõrandal kõndimine ning põranda kriiksumine.  

Kassiomanikud püüavad oma lemmikud neid häirivatest helidest säästa, kuid alati see ei õnnestu.

Uuring näitas ka seda, et mida valjem heli, seda tugevamad olid kassidel krambid.

Teadlaste järgmiseks sammuks on leida raviviisid, mis võimaldavad krampe saanud kasse aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles