Hispaaniast avastati väljasurnuks peetud «mõrvakärbes»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaaniast avastati väljasurnuks peetud «mõrvakärbes»
Hispaaniast avastati väljasurnuks peetud «mõrvakärbes» Foto: Wikipedia.org

Hispaania teadlased teatasid sensatsioonilisest leiust.

Mõrvauuringutes kasulikuks osutunud kärbes Thyreophora cynophila, keda ei ole nähtud ligi 160 aastat, ilmus ootamatult välja Kesk-Hispaanias, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Systematic Entomology.

Thyreophora cynophila on öise eluviisiga ja elab talvekuudel. Selle kümnemillimeetrise kärbse pea helendab pimedas oranžilt ning ta keha on metallsinist värvi.

Selle kärbse vastsed arenevad suurtes loomakorjustes.

Nimetatud kärbes avastati 1794. aastal Georg Wolfgang Franz Panzeri poolt ühelt koerakorjuselt. Piophilidae liiki kuuluvad kärbsed on aidanud mõrvauuringutes, kuna nad ilmuvad surnukehale 3 – 6 kuud pärast olendi surma. Need kärbsed võivad aidata surmaaja kindlaksmääramisel.

Nende kärbeste abil surmaaja määramisega kuulsaks saanud Jean Pierre Megnin mainib neid ka oma 1894. aastal avaldatud raamatus « La faune des cadavres» (Korjuste fauna).

Viimati nähti Thyreophora cynophila`t 1840. aastatel. Hilisemad tähelepanekud tema kohta kuni nüüdseni puudusid.

2009. aastal jäi see kärbes üle pika aja fotole ja asjatundjad tegid ta selle põhjal kindlaks. 2010. aasta alguses õnnestus zooloogidel tabada viis selle liigi elusat isendit.

Teadlased kahtlustavad, et see «mõrvakärbes» on lihtsalt kahe silma vahele jäänud, sest korjuseid ei uurita talvel  ning ka liiga mädanenud jäänused ei paku uurijatele huvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles