Mereteadlane Soomere kutsuti James Cooki Ülikooli auprofessoriks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Soomere
Tarmo Soomere Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Tehnikaülikooli küberneetikainstituudi juhtivteadur Tarmo Soomere kutsuti sügissemestriks James Cooki Ülikooli (Townsville ja Cairns), Tasmaania Ülikooli (Hobart ja Launceston) ja Lääne-Austraalia Ülikooli (Perth) ühendava Austraalia Rahvusliku Mereteaduse Võrgustiku (ANNiMS) külalisteadlaseks ja nimetati James Cooki Ülikooli auprofessoriks.

«Tallinna Tehnikaülikool ja Põhja-Austraalia juhtiv teadusülikool James Cooki Ülikool (JCU) on teinud mitme aasta vältel tihedat koostööd rannikutehnika ja lainetuse dünaamika valdkonnas,» rääkis Soomere Postimees.ee’le.

Tema sõnul on ühiselt korraldatud mitmed kiirlaevalainete-alased eksperimendid Tallinna lahel ning organiseeritud mitmed seminarid nii Tallinnas kui ka Austraalias.

Kavandamisel on ühine doktoriõppekava, mille raames TTÜ doktorandid saaksid ettevalmistuse rannikuprotsesside ning rannikute haldamise küsimustes tormidele avatud ookeanirannikute tingimustes ning Austraalia doktorandid täiendaksid end lainetuse dünaamikas TTÜ küberneetika Instituudi juures.

«Mis puutub ühisõppekavva, siis kutsujad (eelkõige ANNiMS) mõtlevad tõsiselt igal aastal paar doktoranti meile harimiseks saata ja ka selle eest maksta,» tutvustas Soomere edasisi koostööplaane.

«Austraalia poolt veab neid kontakte professor Kevin Parnell, kellega oleme neli aastat väga tihedat koostööd teinud. Ta oli näiteks Eestis viibides 2008. aastal Ira Didenkulova doktoritöö oponent ja 2009. aastal Inga Zaitseva-Pärnaste magistritöö oponent,» rääkis Tarmo Soomere.

«Praegu on ta JCU School of Earth and Environmental Sciences (vastaks meil kahe-kolme teaduskonna ühisele struktuurile, moodustab ca 1/4 Townsville’i kampusest) asedirektor, seega umbes dekaani tasemel otsustusõigusega,» selgitas mereteadlane.

«Tegelikult olingi juuli ja suure osa augustist Austraalias ning lähen üsna pea kaheks kuuks sinna tagasi,» tunnistas Soomere. «Minu kogemus on, et arvamus Eesti teadlaste ja õppejõudude kehvast tasemest on rohkem Eesti-sisene müra ja tingitud suurelt jaolt meie süsteemi teatavast paindumatusest ja tüüpilisest eestlaslikust kolleegide alavääristamisest ja selja tagant löömisest, osalt ka Läänemere regiooni «suurte vendade» lobitööst.»

«Tõsi ta on, et näiteks ameeriklased oskavad oma tulemusi hiilgavalt esitada ka siis, kui neil midagi öelda pole, aga see oskus on kergesti õpitav,» oli Soomere irooniline.

2005. aastal Postimehe aasta inimeseks valitud TTÜ professor Tarmo Soomere sai tuntuks jaanuaritormiga kaasnenud Pärnu üleujutuste täpse ennustajana. Soomere teavitas ainsana avalikkust oodatavast meretõusust ja sellega kaasneda võivatest tagajärgedest ning juhtis sellega ühtlasi ka tähelepanu Eesti riigi nõrkustele loodusõnnetuste vastu valmistumisel ning nende saabumise ennustamisel.

Loe lisaks! Läänemerel võib tulla kõigi aegade suurim torm. 8.01.2005.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles