Keskeakriis võib tabada juba 35-aastaseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskeakriis võib tabada ka 35-aastaseid
Keskeakriis võib tabada ka 35-aastaseid Foto: SCANPIX

Briti sotsiaalteadlaste sõnul võib keskeakriis tabada juba nii noori inimesi kui 35-aastaseid.

Keskeakriisi varasem esinemine on seotud töökultuuri ja karjääriga, kirjutab news.com.au.

30. eluaastatel ollakse oma karjääriredelil poole peal, tänapäeva kiirem elu nõuab pidevat ja kiiremat tegutsemist.

Kui veel põlvkond tagasi saadi tippjuhtideks keskmiselt 59-aastasena, siis nüüd saadakse 48-aastaselt.

«35. eluaasta on see, mil kõik kipub kokku jooksma. Selles vanuses tuleb tegeleda nii karjääri, pereelu, laste, pensionikogumise, laenude ja vananevate vanematega. Kõik see kokku moodustab «mürgise» segu, mis ühel hetkel võib lihtsalt üle jõu käia,» selgitasid uurijad.

Ka tunnevad 35 – 44-aastased kõige enam end üksikuna, pole tihtipeale oma abielu ja tööga rahul.

Küsitlus näitas, et selles vanusegrupis tunneb end pidevalt üksiku ja õnnetuna 21 protsenti. Samas kui üle 65-aastaste seas on neid vaid 13 protsenti, hoolimata sellest, et eakaid peetakse tavaliselt end kõige üksikumana tundvateks inimesteks.

28 protsenti küsitletud 35 – 44-aastastest tunnistas, et loobus meeldinud tööst ebameeldivate ja raskete kolleegide või ülemuste tõttu. Viiendikul katsealustest oli depressioon keeruliste lähisuhete pärast. Kolmandik aga oleks tahtnud lühemat tööaega.

Enamik vastanutest seksis 1 – 3 korda nädalas. Iga viies aga oli intiimsuhtes vähem kui kord aastas ning 8,3 protsenti oli seksist üldse loobunud.

Suur osa mehi ja naisi tunnistas, et nende kriisi põhjuseks oli ka see, et pereliikmed neid ei kuulanud. Kui naisi ärritas abikaasade norskamine, siis mehi ärritas naiste telesaadete valik.

Abielunõustajate sõnul ei suhtle kriisis inimesed omavahel. Üks abikaasadest näiteks on õhtu läbi arvutis ning teine vaatab televiisorit.

Psühholoog Cary Cooperi sõnul mängib varase keskeakriisi tekkel mingit rolli ka tehnoloogia, mis vahel lausa takistab inimlikku suhtlemist, samas aga nõuab kiiremat töötamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles