Paarikümne valgusaasta kaugusel asub elukõlblik eksoplaneet

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus elukõlblikust eksoplaneedist Gliese 581g
Kunstniku nägemus elukõlblikust eksoplaneedist Gliese 581g Foto: SCANPIX

USA California ülikooli astronoomid avastasid Maast paarikümne valgusaasta kauguselt Kaalude tähtkujust uue eksoplaneedi.

Teoreetiliselt võib Maast veidi suuremat planeeti Gliese 581g ümbritseda atmosfäär ja seal võib leiduda ka vett, edastab AFP.

Gliese 581g planeedi täht on punane kääbus Gliese 581, mis on meie Päikesest väiksem.

Planeet Gliese 581g mass on Maa massist neli korda suurem ja ta teeb oma tähe ümber tiiru 37 Maa päevaga. Pool sellest planeedist on alati tähe poole, pool aga varjus.

Tähepoolsel alal on alati soe, varjus oleval aga külm. Kuid keskmine temperatuur jääb seal miinus 12 ja 31 kraadi vahele.

Täht Gliese 581 süsteemis on kokku neli planeeti, millest kolm ei ole eluks kõlblikud.

«Meie avastuse puhul on tegemist eksoplaneediga, mis võib täiesti eluks sobilik olla. Fakt, et see planeet on Maale nii lähedal ning seda oli kerge avastada, viitab, et selliseid planeete võib veel olla,» lausus astronoom Steven Vogt.

Uus eksoplaneet avastati pärast 11 aastat kestnud uuringuid Hawaii Kecki observatooriumi võimsa teleskoobi abil.

Astronoomid on nüüseks avastanud kokku kuus niinimetatud elutsooni planeeti. Kui Gliese 581g võib eluks sobivaks planeediks liigitada, siis varasema viie tingimused eluks siiski soodsad ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles