Suhtlusvõrgustikust saab gripi leviku kohta selge pildi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment suhtluskeskkonna Twitter avalehelt.
Fragment suhtluskeskkonna Twitter avalehelt. Foto: Postimees.ee

Haiguste leviku jälgimine võiks olla tunduvalt odavam ja kiirem, kui selleks kasutataks traditsiooniliste meetodite kõrval ka suhtlusvõrgustikke, leidsid USA teadlased.

Tervisekaitseametnikud hoiavad haiguste levikul ja puhangute tekkimisel praegu silma peal haiglatest ja muudest allikatest pärit andmete abil. See protsess võiks olla aga lihtsam, kui kasutada spetsiaalset programmi, mis kogub suhtlusvõrgustikest nagu Twitter teateid grippi põdevatelt inimestelt, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

«Mikroblogimistarkvara nagu Twitter on paljulubavaks internetipõhise jälgimise andmeallikaks, sest postitused on lühikesed, sagedased ja enamasti avalikult kättesaadavad,» ütles arvutiteadlane Aron Culotta. «See lähenemine on palju odavam ja kiirem, kui sundida tuhanded haiglad ja terviseteenuste pakkujad igal nädalal ankeete täitma. Uus lähenemine annab andmeid iga päev.»

Culotta analüüsis tudengite abiga kaheksakuulise perioodi jooksul enam kui viit miljonit Twitteri postitust. Väikse arvu võtmesõnade abil suudeti üles leida gripiga seotud postitused ning ennustada ette haiguse levikut. Teadlaste tulemused korreleerusid 95-protsendiliselt tervisekaitseametnike kogutud andmetega.

«Kui programm on juba töös, pole see ei aeganõudev ega kallis,» ütles Culotta. «See on täiesti automaatne, sest kasutame tarkvara, mis uurib postitused iga päev läbi, analüüsib neid ja annab tulemusena hinnangu hetkel grippi põdevate inimeste hulgast.»

Culotta sõnul käisid saadud tulemused kogu riigi kohta, kuid tulevikus plaanib ta koguda postitustest rohkem piirkonnapõhist informatsiooni. Plaanis on ka veebilehekülg, mis näitaks reaalajas programmi abil saadud tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles