BBC jääpaat uppus nagu Titanic

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekt Habbakuki tutvustav plakat
Projekt Habbakuki tutvustav plakat Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia rahvusringhäälingu BBC reporterid katsetasid ühte Teise maailmasõja ajal välja käidud ideed.

Tegemist oli jääst, puidu kiumassist ja saepurust valmistatud paadiga, kirjutab Daily Mail.

Sellise paadi idee käis 1940. aastatel välja leiutaja Geoffrey Pyke, kes väitis, et see alus on uppumiskindel.

BBC ajakirjanikud tegid oma paadikatse eile Portsmouthi sadamas. Nende suureks üllatuseks sulas paat üsna kiiresti. See uppumine tõi meelde kuulsa Titanicu põhjamineku.

Eksperimenti filmiti ka teadussaate Bang Goes The Theory jaoks.

Asjatundjate sõnul võis paadile saatuslikuks saada see, et oli liiga väike ning sellega ka vähem sulamisekindel. Samuti oli vesi Portsmouthis märgatavalt soojem kui Atlandi ookeanil, mille jaoks see paat tegelikult mõeldud oli.

Leiutaja Pyke käis oma jääpaadi idee välja sõjatingimustes, mil teras hakkas otsa lõppema. Tema ideeks oli kasutada materjali, mis tema järgi  kannab nimetust pykrete. See on puidu kiumassi ja jää segu.

BBC tegi katse, milles segas 5000 liitrit vett puidu kiumassiga, sellele anti vormi abil ja külmutades kuuemeetrise paadi kuju.

Paadi korralikuks külmumiseks kulus Briti ühes suurimas külmhoones kolm nädalat.

Katsetajatel õnnestus alusega vee peal olla natuke üle tunni, kui see siis kiiresti sulama hakkas ja lõpuks uppus. BBC saatejuhtidel tuli paat maha jätta ja päästealusele ujuda.

Brittidel oli Teise maailmasõja ajal projekt Habbakuk, mis nägi ette puidu kiumassist ja jääst lennukikandjate valmistamist ja katsetamist. Neid aluseid taheti kasutada Atlandi ookeanil Saksa allveelaevade vastu piirkondades, mis asusid maa baasides asuvatele lennukite jaoks liiga kaugel.

Fotosid vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles