Hawking vedas kihla, et homme algava eksperimendiga Higgsi bosonit ei leita

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Stephen Hawking
Professor Stephen Hawking Foto: Reuters / Scanpix

Tuntud Briti astrofüüsik Stephen Hawking vedas 100 dollari peale kihla, et LHC eksperimendiga ei leita seni tabamatuks jäänud elementaarosakest Higgsi bosonit, mida on nimetatud osakestefüüsika Pühaks Graaliks.

Homme käiku lastav superkiirendi Large Hadron Collider (LHC) põrgatab omavahel pea valguse kiirusel liikuvaid prootonikimpe ning detektorid otsivad senisaavutamatu energiaga toimuvate kokkupõrgete jälgedest vihjeid uutele elementaarosakestele, millest kõige oodatum on nn Higgsi boson, hüpoteetiline osake, mis annab kõigile teistele osakestele massi.

«LHC eksperimendis toimuvad osakeste põrked neli korda suuremal energial kui seni. Praeguse arusaama kohaselt peaks sellest Higgsi bosoni leidmiseks piisama,» rääkis Hawking BBC'le. «Ma arvan, et veel huvitavam oleks see, kui me ei leiaks Higgsi bosonit. See tähendaks, et midagi on valesti ja me peame uuesti mõtlema hakkama.»

Ajalooline sündmus toimub Šveitsi ja Prantsusmaa piirile rajatud 27-kilomeetrises suletud tunnelis, mis asub 100 meetri sügavuses maapõues. Eksperimendi korraldab Euroopa Tuumauuringute Keskus (CERN).

Homset eksperimenti saab vaadata homme Eesti aja järgi kell 9.30 aadressil http://webcast.cern.ch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles