Vaata reaalajas: planeeti Maa piirab tohutu prügimägi

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline pilt avaneb Maa ümbrusest
Selline pilt avaneb Maa ümbrusest Foto: stuffin.space

Ameerika noor programmeerija on loonud suurepärase interaktiivse kaardi, millel on reaalajas võimalik vaadata kogu seda tohutut satelliitide ja muu kosmosetehnika jäänuste kogust, mis meie koduplaneeti pidevalt piirab.

Nimelt on 18-aastane James Yoder loonud keskkonna stuffin.space, mis kasutab USA valitsuse veebilehe Space Track andmeid kõige lumepallist suurema kohta - välja arvatud spioneerimissatelliidid -, mis Maa orbiidil tiirleb. Kokku on selliseid objekte koguni 150 000, vahendab Techradar.

«Kasutades orbiidi parameetreid, ennustab stuffin.space reaalajas iga satelliidi asukohta mõne kilomeetri täpsusega ja kuvab seda kasutades WebGL visualiseerimistarkvara koos Maa täpse pöörlemise ja päikesevalguse nurgaga,» selgitas noormees oma lahendust.

Keskkonnas on otsinguga kergesti leitav ka mõne kuu eest tegevuse lõpetanud satelliit ESTCube-1. Selgub, et see lendab hetkel kiirusega 7,52 km/s kõrgusel 672 kilomeetrit. Nii peaks see jätkuma veel ligi 20 aastat – siis peaks see nii madalale atmosfääri langema, et seal ära põleda.

Kuna prügi hulk kosmoses kasvab pidevalt, siis on arendamisel mitmeid lahendusi sellega võitlemiseks – alates kosmosevõrkudest ja lõpetades laserluudade ja prügikorjamissatelliitidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles