Selline näeb välja Pluuto suurim kuu Charon

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pluuto kaaslane Charon
Pluuto kaaslane Charon Foto: NASA

NASA kosmosesond New Horizons läheneb iga päevaga oma missioonil Pluutole ja on homme sellele kääbusplaneedile lähemal kui kunagi varem. Kuid juba on sond jõudnud teha ka esimesed võtted selle ümber tiirlevast kuust nimega Charon.

Laupäeval tehtud fotodelt on näha, et Charoni puhul on tegemist millegi palju enamaga kui lihtsalt jääkamakaga. See on kaetud kraatrite ja kuristikega, mis muudavad Maa sellega võrreldes lausa lamedaks. Suurim nähtav praegu on näiteks kilomeetreid sügavam kui meie Arizona Grand Canyon. Lisaks on kuu põhjapoolusel näha mitmesajakilomeetrist tumedat piirkonda, kirjutab Space.com.

NASA kosmosesond lendab homme Pluutost mööda 86 sekundi vältel ja seda ligi 12 500 kilomeetri kauguselt. Varem on sellest planeedist fotosid tehtud sadade miljonite kilomeetrite kauguselt.

Pluuto ja ta kõige suurem kuu Charon moodustavad omavahel justkui kaksikplaneedi, mille ümber tiirlevad neli väiksemat kuud – Styx, Nix, Kerberos ja Hydra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles