Ahhaas löövad tuled peagi särama

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa keskuse suures kuppelsaalis töötas eile palju ehitusmehi. Kevadel saavad kõik huvilised selle kupli all uudistada näiteks kunsti ja teaduse vahele jäävat lendavat objekti.
Ahhaa keskuse suures kuppelsaalis töötas eile palju ehitusmehi. Kevadel saavad kõik huvilised selle kupli all uudistada näiteks kunsti ja teaduse vahele jäävat lendavat objekti. Foto: Margus Ansu

Keevitajad, maalrid, müürsepad ja kes teab, mis ala ehitusmeistrid kõik veel töötavad täie hooga teaduskeskuse Ahhaa uue maja kallal. Detsembris seab Ahhaa väike kollektiiv end seal sisse.


«Oleme graafikus,» kinnitas Ahhaa kauaoodatud maja ehitava Nordecon Ehitus ASi projektijuht Peeter Voovere. «Taganeda pole enam kuhugi. Meil on jäänud poolteist kuud, detsembri alguses tahab Ahhaa rahvas oma uutesse bürooruumidesse kolida.»

Ahhaa leiutaja Tanel Linnas teeb ehitatavale majale kord nädalas tiiru peale. «Minu tööruumil on juba põrand all ja seinad ümber,» muheles ta ja lisas, et hoone jätab hea mulje. Kuigi leiutaja tööruum on uues kohas praegusest pisut väiksem, kaalub selle puudujäägi üles senisest parema varustusega töökoda.

Lõpp paistab

Ehitajatel on majas tegemist veel nii sees kui ka väljas. Õues, kus teed on asfalteeritud, muru külvatud ning männijussid ümmargustesse peenardesse kasvama pandud, tuleb näiteks paika seada planetaariumi välisviimistluseks eritellimusel tehtud rombikujulised plekkplaadid.

Ka hoone katus on vaja enne lume tulekut katta valget värvi tavalise SBS-kattega. Jah, lugesite õigesti: Ahhaa maja katus tuleb valge.

Sees käib kibe töö maalritel, põrandapanijatel ja veel paljudel meistritel. «Tundub, et sees on veel palju teha, aga tegelikult lõpp paistab,» kinnitas Peeter Voovere. «Siin tulebki palju seinu värvimata jätta.»
Üllatused on tulemas

Kui Ahhaa töötajad uude majja kolivad, läheb neil väga kiireks. «Peame hakkama maja sisustama, et selle saaks tuleva aasta mai alguses kõigile avada,» selgitas Tanel Linnas.

Millega Ahhaa uudishimulikke uues majas üllatab? Teaduskeskuse Ahhaa juhataja Tiiu Sild tahab suurema osa hoone sisust üllatuseks jätta, kuid põnevuse suurendamiseks kergitas ta mõnelt asjalt veidi saladuskatet.

«Kuplisse tuleb kunsti ja teaduse vahele jääv lendav objekt,» rääkis ta. Selle teevad ja panevad üles ameeriklased. Saksamaalt saabub ööpäev läbi töötav seitsme meetri kõrgune Newtoni õunapuu, mis pannakse Aura poole jäävasse klaaskasti.

Eile pidi katsetamiseks Tartusse jõudma jaapanlaste planetaariumiprojektor.

«Ahhaa keskusest tuleb põnev koht, kus saab kõike teha,» ütles Tiiu Sild. «Selles majas võib perega aega veeta, presidendi vastuvõttu või arstide konverentsi korraldada, pidada pulmi. Siia tuleb hästi lustlik, ergutav ja mõtlemapanev keskkond.»

Et Ahhaa rahvas kolib detsembris Lõunakeskusest ära ja hakkab oma maja sisustama, tuleb tartlastel maini läbi ajada teaduskeskuse põnevate näitusteta.
Ahhaa 4D-kino jääb Lõunakeskusse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles