Nazca platoolt leiti 24 uut geoglüüfi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nazca jooned lennukilt vaadatuna
Nazca jooned lennukilt vaadatuna Foto: SCANPIX

Jaapani  Yamagata ülikooli teadlasted avastasid Peruu Nazca platool asuvate maapinnajoonistuste seast uued, senitundmatud 24 geoglüüfi, mis kujutavad suuri laamasid, leeke ja geomeetrilisi objekte.

Arheoloogide sõnul on nüüd leitud geoglüüfid juba kuulsaks saanud joonistest erinevad ning need tehti kaks sajandit varem, edastab Daily Mail.

Uued geoglüüfid asuvad Nazca linnast ligi kahe kilomeetri kaugusel põhjas.

Enamik nüüd avastatud maajoonistustest on geomeetrilised, kuid leidub ka laamasid ja leeke.

Tegemist on üsna pinnalähedaste joontega, mille sügavus on vaid umbes viis sentimeetrit. Need loodi kui eemaldati punakas pinnasekiht, mille alt ilmus välja helehall kiht.

Oletatakse, et tegemist oli algelise observatooriumiga ning kujutised viitasid taeva objektide nagu Päikese ja Kuu tõusule ja loojangule ning pööripäevadele.

Teise teooria kohaselt kujutavad need jumalusi, kelle poole kummardati.

Jaapani teadlased avastasid uued kujutised uuringutel, mis viidi läbi 2014. aasta detsembrist kuni selle aasta veebruarini.

Need geoglüüfid ei ole maapinnalt haaratavad, kuid lennukilt või helikopterilt avaneb neist hea ülevaade.

Jaapanlased kasutasid piirkonna uuringutel kolmemõõtmelist skännerit, mille abil suudeti teha kindlaks 24 uut geoglüüfi.

2014. aastal leidis sama meeskond Nazcast kaugemale jäävalt alalt 17 geoglüüfi ning koos nüüdse leiuga on neid kokku 41.

Teadlaste andmetel pärinevad need maapinnajoonised ajast 400 – 200 eKr.

Raporti kohaselt on uued geoglüüfid varem leitutest väiksemad ja ähmasemad.

«Tegemist on mõnevõrra kulunud joonistega ning paljude puhul ei saa kindlalt öelda, kas tegemist on looma või geomeetrilise kujundiga,» sõnasid teadlased.

«Need geoglüüfid on tehtud mäeküljele, et need oleks selgelt näha,» lausus uuringut juhtinud Masato Sakai.

Erinevate riikide arheoloogid käivitasid Nazca piirkonnas ulatusliku uuringu 2004. aastal ning alates sellest on leitud üle 50 kujutise.

Nazca jooned ning hiiglaslikke loomi ja linde kujutavad geoglüüfid kanti maailmapärandi nimekirja 1994. aastal.

Uurijate arvates olid need maajoonised tähtsad kahele kultuurile, millest esimene tegi nende juurde palverännakuid ning teine viis paigas läbi religioosseid tseremooniaid lõhkudes seal jumalate auks savianumaid.

Esimese kultuuri kohta on märke kuni 200. aastani pKr ning teise kohta 450. aastani pKr.

Uuring paljastas, et Nazca jooned on suunatud inkade eelsest ajast pärit Cahuachi templikompleksi suunas. See paik oli kunagi religioosne keskus, kuhu palverändajad suundusid.

Nazca jooned avastas piloot, kes Peruu keskosas asuvast kõrbest juhuslikult üle lendas.

Jooned ja kujutised asuvad Nazca ja Palpa vahel, laiudes rohkem kui 80 kilomeetrisel alal.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles