Värskeim portree Maast valmis miljoni kilomeetri kauguselt

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Maast miljoni kilomeetri kauguselt
Foto Maast miljoni kilomeetri kauguselt Foto: NASA

Ameerika kosmoseagentuur NASA avaldas eile miljoni kilomeetri kauguselt tehtud ja ühtlasi värskeima portreefoto Maast – täpselt nii kaugele tuli sõita kliimauurimise satelliidil, et saata koju ühe võttega kogu Maad hõlmanud foto.

Foto jäädvustamiseks kasutas NASA kaamerat nimega EPIC - Earth Polychromatic Imaging Camera ning fotojäädvustus tehti satelliidilt nimega DSCOVR - Deep Space Climate Observatory. Kasutati teleskoopi ning 4-megapikselist kaamerat ning kombineeriti omavahel kolm erinevat pilti, teatas NASA.

«EPICi fotode kvaliteet ületas kõiki meie ootusi. Fotol on selgelt näha kõrbeliivade struktuuri, jõgede süsteemi ja keerukaid pilvemustreid,» ütles DSCOVR-projekti teadlase Adam Szabo Popular Science'i teatel. .

6. juulil tehtud fotol on näha Põhja- ja Kesk-Ameerikat. Pildile annab iseloomuliku sinaka varjundi õhumolekulide tõttu hajutunud päikesevalgus.

Satelliit DSCOVR  asub orbiidil, mis võimaldab tal jääda Päikese ja Maa vahele ning sealt Maa kliimat seirata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles