Kes ütles, et teadus ei või olla ilus – U2 uus tuurivisuaal valmis CERN-is

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
U2 tuuri visuaal
U2 tuuri visuaal Foto: Jeff Frost

Maailmakuulus rockilegend U2 sai hakkama sellise ootamatu teoga, et palkas oma uue tuuri sümboolikat looma astrofotograafi ja fotosatiiriku Jeff Frosti, kes lõi seejärel tuurile fotod ei kuskil mujal kui Euroopa tuumauuringute keskuses CERN.

U2 palus Frostil luua kunsti, mis kajastaks amis alanud tuuri nimetuseks olevat «inimlikkuse närvivõrkku», ning kunstnik siirdus seepeale Šveitsis asuvasse CERN’i Suurte Hadronite Põrgutisse, et võtta seal üles ajaviivitusega fotosid ja kasutada seda teaduseimet muul sarnase kunsti loomiseks, vahendab portaal The Creators Project.

Foto: Jeff Frost

Tulemus on imekspandavalt kena, tundub, nagu oleks kunstnikul õnnestunud maalida internetti.

Bonole ja ta ängile ei olnud Frosti tööd kaugeltki tundmatud ka enne koostöö algust. «Jeff, meist on saanud Sinu tööde fännid,» olevat kõlanud muusikute sõnad nende esimesel kohtumisel.

Foto: Jeff Frost

Hadronite põrgati on suurim ja kalleim masin, mille inimkond on iial loonud – kiirendi asub 100 meetri sügavusel asuvas rõngakujulises umbes 27-kilometrise ümbermõõduga tunnelis. Selle peamine ülesanne on tuvastada ülisuure energiani kiirendatud laetud osakeste kokkupõrkel  tekkivaid senitundmatuid osakesi – bosoneid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles