Inimjuustest leiti veel üks komponent

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuksekarv 200 korda suurendatuna
Juuksekarv 200 korda suurendatuna Foto: Wikipedia.org

USAs Philadelphias toimunud teaduskonverentsil tehti ettekanne, mille kohaselt leidub inimjuustes seni teada olevatele komponentidele veel üks komponent.

Inimjuust on uuritud aastakümneid, kuid alles nüüdsitehnoloogia võimaldas teada saada juuste täpse struktuuri, edastab Discovery News.

«Juuksed koosnevad kolmest kihist: säsi ehk tuum, korteks ehk keskmine ja kõige laiem osa ning kutiikul, mis on väline osa,» sõnas uuringu teinud teadlane Vesna Stanic.

Ta lisas, et uus uuring paljastas veel ühe kihi kutiikuli ja korteksi vahel.

Stanic ja ta kolleegid avastasid selle juuksekihi kasutades juuksekarva läbilõike uurimiseks röntgenkiirt.

Teadlased leidsid selle kihi kui olid uurimas, kuidas juuksehooldusvahendid juustele mõjuvad ning kas võivad ka juustes midagi jäädavalt muuta.   

Kui varasemates juukseuuringutes on keskendutud juuksekarva väliskihi uuringutele, siis nüüd uuriti ristlõike abil sees olevat.

Enne seda uuringut oli teada, et juuksekarvad koosnevad valgust nimega alfakeratiin, kuid sisaldavad ka mineraale ja lipiide. Teadlaste jaoks oli üllatus, et alfakeratiini ei olnud alal, mis jäi kutiikuli ja korteksi vahele. Seal leidus hoopis beetakeratiini.

Varasemalt seostati beetakeratiini vaid lindude ja roomajatega. Beetakeratiini leidub küünistes, nokkades ja sulgedes, muutes need kehaosad tugevaks, kuid samas elastseks.

Alfa- ja beetakeratiinil on sarnane molekulaarne struktuur, kuid suurus ja kuju on erinevad.

«Alfa- ja beetakeratiini erinevus seisneb nende molekulide struktuuris. Kui alfakeratiin on heeliksikujuline, siis beetakeratiinil on kihid üksteise peal,» selgitas teadlane.

Kutiikul ehk soomuskiht on juuksekarva välimine kiht, mis koosneb üksteise peal asuvatest soomustest. Selle kihi peamine ülesanne on kaitsta juukseid kahjustuste eest.

Korteks ehk kiudkiht on juukse kiuline keskosa, mis moodustab enamiku kogu juukse massist.

Säsi ehk tuum on juukse keskel kulgev kanal, mis koosneb 2-4 nurksest torujate rakkude kogumikest. Need rakud on seest tühjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles