Maailma suurima lennumasina testid algavad juba järgmisel aastal

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stratolaunchi mudel
Stratolaunchi mudel Foto: /AP

Microsofti kaasasutaja Paul Allen on koostöös selliste partneritega nagu Elon Musk planeerinud juba aastast 2011 ehitada maailma suurimat lennukit nimega Stratolaunch ning nüüd on tööd nii kaugele jõudmas, et järgmisel aastal pole välistatud esimesed katselennud.

Alleni ettevõte Stratolaunch Systems on Californias ehitamas lennukit just sellistes mõõtmetes, et see pääseks Guinessi rekordite raamatusse. Kuigi selle peamiseks eesmärgiks pole tavalennud vaid satelliite kandvate rakettide õhkutoimetamine, kirjutab ExtremeTech.

Lennumasina loomise peamiseks põhjuseks on siiski rakettide õhkutoimetamine sõltumata ilmastikuoludest ning suure kokkuhoiu saavutamine. Nimelt saab lennukit kasutada rakettide startimiseks korduvalt ning rakettidel ei tule kulutada suuri kütusekoguseid stardiks 0-kiiruselt.

Lennuki otsese ehitamisega tegelev ettevõte Scaled Composites ehitab uue lennumasina kahest kasutatud Boeing 747-st. Selle tiibade siruulatus on 117,3 meetrit, ehk pikem kui rahvusvahelistes mängudes kasutatava jalgpalliväljaku pikkus. Lennukit on ka kuus 747-e mootorit, selle telik ja juhikabiinid.

Lennuki õhkutõusmiseks on vajalik 3600-meetrine teekond, tavalennukitel piisab selleks kuni 2400 meetrist. Lennukaugusel on sel 2200 km.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles