Juba saab supelda ja läheb veelgi soojemaks: leia lähim paik, kus end vette kasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mida soojem toon, seda soojem vesi:

Helesinised: 11-16°C | Sinised: 16,1-18,5°C | Lillad: 18,6-22°C

(kliki mummudel, et täpsemalt vaadata)

Allikas: ilmateenistus

Ilmateenistus prognoosis tänaseks senise suve palavaimat päeva, Postimees tegi ülevaate, millised on veetemperatuurid Eesti veekogudes ja kuidas need lähipäevil võivad muutuda.

«Veetemperatuure me üldiselt ei prognoosi, aga kindlasti on temperatuurid veekogudes tasapisi tõusuteel,» ütles ilmateenistuse juhtivsünoptik Taimi Paljak.

Paljaku sõnul ei hüppa veetemperatuur kindasti nii nagu õhutemperatuur, sest vesi soojeneb ja ka jahtub aeglasemalt. «Nende kuumade päevadega võib veetemperatuur 21 kuni 22 kraadini tõusta küll,» lisas ta.

Soome lahe temperatuur on Paljaku sõnul prognoosimatu. «Kõik oleneb väga palju tuule suunast. Igal suvel on kord jahe süvavesi pinnale tõusnud ja sellisel juhul võib veetemperatuur Soome lahe ääres väga kiiresti muutuda. Kui ühel päeval on 17 kuni 18 kraadi, siis järgmisel päeval võib temperatuur lausa viie või kuue kraadini langeda,» ütles Paljak. Sünoptiku sõnul kutsub temperatuuri hüppelise languse esile paaril järjestikusel päeval puhuv idakaare tuul.

«Idakaare tuul lükkab pindmise veekihi ära kaugemale lahest välja ja sooja vee asemele kerkib sügavamatest kihtidest jahedam vesi,» selgitas Paljak.

Paljaku sõnul võib Soome lahte oodata ees jahenemine järgmise nädala esmaspäeval või teisipäeval, kuid selle nädala lõpuni püsib vesi igal pool soe.

«Nädala lõpuni püsivad temperatuurid 17 kuni 18, madalamates lahesoppides Soome lahe ääres kuni 19 kraadi juures, aga Väinamere ümbruses ja Pärnu lahes ulatub veesoe tõenäoliselt 21 kuni 22 kraadini. Kõik oleneb sellest, kui madal see laht on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles