Triibud ei kaitse sebrasid röövloomade eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebrad
Sebrad Foto: SCANPIX

Maailmas on mitmeid legende ja muinasjutte, kuidas sebra oma triibud sai, kuid kuidas asi tegelikult on, ei ole nii mustvalge nagu sebra triibud.

Cambridge´i ülikooli teadlaste sõnul ei vasta tõele levinud arvamus, et mustvalged triibud kaitsevad sebrasid röövloomade nagu lõvid ja leopardid eest, edastab Daily Mail.

Tegelikult teevad just triibud sebradest kerged saakloomad, mitte vastupidi.

Varem oletati, et mustvalged triibud tekitavad optilise illusiooni, mis ajab röövloomad segadusse. Selle tõttu ei suuda röövloomad hinnata õigesti vahemaad enda ja sebra vahel ega ka sebra liikumise kiirust.

Röövloomade segadus olevat kõige suurem siis, kui sebrad on karjas.

Teadlased tahtsid teada, kas levinud arvamus sebrade kohta vastab tõele. Nad palusid 60 vabatahtlikul mängida arvutimängu ning tabada ekraanil liikuvaid ruute.

Osa ruute olid halli värvi, teised aga mustvalged. Katses ilmusid mitu ruutu samaaegselt, et imiteerida sebrakarja.

Kõige lihtsam oli tabada neid ruute, millel olid horisontaalsed mustvalged triibud. Ruute, millel olid vertikaalsed triibud, oli sama raske tabada nagu täiesti halle ruute.

Kui aga ekraanile ilmus mitu sebramustriga ruutu, siis oli neid kergem tabada kui halle ruute.

«Kui varem arvati, et karjas olles tulevad sebradele triibud kasuks, siis me ei leidnud sellele kinnitust,» teatas uurija Anna Hughes.

Hugeshi sõnul on paljud loomad, kaasa arvatud osa madusid ja kalad, triibulised ning on mitu võimalikku varianti, miks see muster looduses nii levinud on.

Ta jätkas, et sebrade puhul ei ole ainsat ja õiget vastust nende triipude kasulikkuse või kahjulikkuse kohta.

Selle aasta alguses esitasid USA teadlased, et mustvalge karvastik kaitseb Aafrika kuumuses sebrade keha. Seda põhjustab asjaolu, et must ja valge neelab ja eraldab soojust erinevalt. Kuna musta ja valge juures on õhu liikumine erinev, siis on sebra keha ümber «jahuti».

Välja on pakutud ka see, et sebrade mustvalge muster peletab haigusi kandvaid putukaid eemale.

Oletatakse, et putukatel on raskem maanduda mustvalgele pinnale, kuna see ajab nad segadusse.

Veel on oletatud, et sebra triibud teevad ta Aafrika muutuvas keskkonnas vähem märgatavaks, olles nagu kamuflaaž.

 Tegelikult aga ei teati  täpselt seni, miks sebrad triibulised on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles