Video: teadlased avastasid uue viisnurgatüübi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Põrandakivide paigaldajatel ja vannitoadisaineritel on, mille üle rõõmustada.

Kolm teadlast tegid ajalugu, avastades uut tüüpi viisnurga, mille abil on võimalik põrand katta ilma, et tekiks komplikatsioone, edastab Daily Mail.

Teadlaste sõnul on nende avastatu 15. tüüpi korrapäratu viisnurk. Eelmine selline leiti 30 aastat tagasi.

Matemaatikute arvates võrdub nende leid uue aatomiosakese leiuga.

Kui kolmnurki ja nelinurki saab kokku panna igasuguses suuruses ja mustris, siis kuue ja rohkem küljega hulknurkade kokkupanemine on keeruline või võimatu.

Korrapäratu viisnurk kuulub ka keerukate hulknurkade kategooriasse ning nende kokkupanemine on samuti peavalu tekitanud.

Uue viisnurga leidsid USA Washingtoni ülikooli teadlased Casey Mann ja ta naine Jennifer McLoud-Mann koos üliõpilase David Von Derauga, kes lõi uuringuteks vastava arvutiprogrammi.  

Teadlaste sõnul saab uut korrapäratut viisnurka kasutada mitmetel elualadel, kaasa arvatud biokeemias ja struktuuridisainis.

«Looduses esinevad struktuurid alates kristallidest ja viirustest, koosnevad «ehituskividest», mis moodustavad suuremaid struktuure. Lisaks teadusele saab uut viisnurka edukalt kasutada ka erikujuliste põrandakividena, mis katavad põrandad ideaalselt, vahesid jätmata,» selgitas Mann.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles