Pärast sünnitust naiste aju hallolluse kogus suureneb

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast sünnitust naiste aju hallolluse kogus suureneb
Pärast sünnitust naiste aju hallolluse kogus suureneb Foto: SCANPIX

USA psühholoogide assotsiatsiooni poolt avaldatud teadusartiklis tõdetakse, et naistel hakkab pärast sünnitust hallolluse kogus ajus suurenema.

Arvatakse, et naiste aju muutumise põhjuseks on see, et nad peavad lapsega toimetulekuks palju uusi asju õppima, kirjutab sciencedaily.com.

USA Marylandi osariigi terviseinstituudi teadlased skaneerisid 19 naise aju. Need naised olid ilmale toonud kümme poissi ja üheksa tüdrukut.

Naiste aju skaneeriti mitu korda. Kõigepealt 2 – 4 nädalat ja siis 3 – 4 kuud pärast sünnitust.

Uuring näitas, et aju eri osades oli hallolluse kogus kasvanud.

Tavapäraselt on täiskasvanu ajus hallolluse kogus stabiilne, muutus tekib vaid siis, kui midagi keerulist juurde õpitakse, aju kahjustada saab või elukeskkonnas muutus toimub.

Naisi uurinud teadlaste arvates võivad emaks saanutel aju mõjutada nii hormonaalsed muutused  kui ka lapsest tingitud uued väljakutsed.

Neuroteadlaste sõnul kasvab hallolluse hulk eriti neis ajupiirkondades, mis on seotud motivatsiooni, emotsioonide, tundmuste ja otsuste langetamisega.

Emad, kes oma lastest rääkisid kõige entusiastlikumalt  ning pidasid neid ilusateks, armsateks, ideaalseteks ja erilisteks, kasvas hallolluse hulk rohkem kui vähem entusiastlikel emadel.

Aju hallollus koosneb põhiliselt närvirakkudest ja tegeleb informatsiooni töötlemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles