Revolutsiooniline operatsioon andis mehele maailma esimese bioonilise peenise

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bioonilise peenise paigaldamise operatsioon kestis 11 tundi
Bioonilise peenise paigaldamise operatsioon kestis 11 tundi Foto: Kotin/Shutterstock

Šotimaal Edinburghis elav 43- aastane Mohammed Abad on maailma esimene mees, kellele kaasaegne meditsiin andis tagasi lapsepõlves autoõnnetuse tagajärjel kaotatud peenise bioonilise versiooni.

Abadiga juhtus kohutav õnnetus 6-aastaselt, mil poisile otsa sõitnud auto lohistas teda mööda maad 180 meetrit ja selle tagajärjel kaotas ta nii peenise kui vasaku munandi. Londoni ülikooli arstid plaanivad nüüd operatsiooni, et kaotatu asendada, vahendab IFL Science.

Ülikooli meeskond on kulutanud enam kui kolm aastat mehe küünarvarre nahasiirakutest 20-sentimeetrise peenise ehitamiseks. Erektsiooni tekitamiseks pumbatakse vedelik kõhus paiknevast implantaadist peenisesse mehhaaniliselt pumbaga, mis aktiveeritakse allesjäänud munandi juures asuva imeväikesele nupule vajutamisel.

«Kui soovin veidi actionit, tuleb mul vajutada nupule «sisse». Kui soovin lõpetada, vajutan teisele nupule. See võtab vaid sekundeid,» ütles Abad väljaandele The Sun.

Enne viimast - 11-tunnist maratonoperatsiooni - on mehele tehtud kaks lõikust. Arstide teatel annab protees mehele võimaluse nüüd ka soovi korral pere luua, kuna allesjäänud munand jäi autoõnnetuses terveks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles