Maa ümber tiirleva prügi ulatus venitab kosmosereisid mitmepäevaseks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The SpaceX Dragon nimeline seade lähenemas rahvusvahelisele kosmosejaamale.
The SpaceX Dragon nimeline seade lähenemas rahvusvahelisele kosmosejaamale. Foto: NASA/REUTERS

Maa ümber tiirleva «surnud» satelliitide hulk on muutunud nii ulatuslikuks, et Venemaa Föderaalne Kosmoseagentuur on sunnitud senised kuuetunnised reisid rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS) venitama kahepäevaseks.

Roscosmos tõi põhjendusena välja turvalisega seotud probleemid, mille tõttu tuli eelmisel kuul toimunud intsidendi tõttu muuta kosmoselaboratooriumi marsruuti. Juulis ähvardas nimelt ISS-i kokkupõrge ühe kasutuna maa ümber tiirlema jäänud satelliidiga, vahendab NDTV.

Järgmine reis ISS-i toimub juba 2. septembril, mis Kasahstanist startiv rakett toimetab sinna ühe venelasest, ühe kasahhist ja ühe taanlasest astronaudi.

USA kosmoseagentuur NASA pikendas sel kuul Venemaa sõsarorganisatsiooniga Ameerika astronautide ISS-i toimetamise lepingut aastani 2019 ja selle rahaliseks mahuks on 490 miljonit dollarit.

NASA ise lõpetas nimelt juulis 2012 oma mehitatud kosmosestartide programmi ning vaatamata Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonidele on kogu maailm hetkel Venemaa kosmosereisidest sõltuv.

NASA-l pole muid võimalusi, kuna riigi enda ettevõtted Boeing ja SpaceX pole saanud piisavalt investeeringuid oma rakettide väljatöötamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles