Miks puud sügisel lehed langetavad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks puud sügisel lehed langetavad?
Miks puud sügisel lehed langetavad? Foto: SCANPIX

Briti teadlane käis välja uue teooria, miks lehed sügisel värvi muudavad ja siis maha kukuvad.

Seni on arvatud, et lehed langevad sügisese temperatuurilanguse ning puu puhkeseisundisse jäämise tõttu, kirjutab The Telegraph.

Bioloogi Brian Fordi arvates heidab puu sügisel lehed, kuna see aitab puul mürgistest ainetest vabaneda.

«Puude lehti tuntakse kui organit, mis osaleb nii fotosünteesis kui ka homeosataasis ehk organismi sisekeskkonna püsiva tasakaalu loomisel. Kuid lehtedesse koguneb ka mürkaineid. See võib olla tegelikuks põhjuseks, miks puud sügisel lehed langetavad,» selgitas Ford.

Ford avastas, et enne seda kui puu lehed langetab, on lehtedesse kogunenud suurel hulgal mürgiseid aineid nagu näiteks tanniine ja oksalaate.

«Samuti leidub sügisestes lehtedes suures koguses raskmetalle, mis puule kahjulikud on,» lisas uurija.

Ford tõi näite ka vees kasvavate vesirooside kohta. Kui nad kuivale jäävad, ei sure nad kohe välja, sest lehtede langetamine aitab neil elus püsida.

«Sügisesel maastikul ilusates toonides lehti imetledes tasuks meeles pidada, et tegelikult on see puu ettevalmistus mürkidest vabanemiseks,» jätkas bioloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles