Inimesed on oma loomult laisad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Ma ei viitsi» on inimkonnas üsna levinud väljend.

Kanada Vancouveri Simon Fraseri ülikooli teadlased uurisid laiskust ja leidsid, et inimkond on oma loomuselt laisk, edastab Daily Mail.

Uuring näitas, et laiskuse põhjuseks on meie alateadlik energiat säästev käitumine ja selle tõttu püüame tegutseda nii, et energiat kuluks võimalikult vähe.

Kanada teadlased võtsid oma uuringus aluseks inimeste kõndimisdünaamika, kuid nende arvates kehtib laiskuskontseptsioon ka teiste liikumis- ja sportmisviiside kohta.

«Need, kes veedavad tunde jõusaalis treenides, võivad saada pettumuse osaliseks, kuna tegelikult töötab närvisüsteem alateadlikult meile vastu,» teatas teadlastemeeskond.

Uurijad tegid katse, milles lasid vabatahtlikel meestel ja naistel kõndida pinnal, mis muutis tavapärase kõnni raskemaks.

Kui katsealused said aru, et kõndida on raske, muutsid nad kõnnakut ja see kergendas liikumist. Uue kõnnakuga kulus vähem energiat.

Nad tegid seda minutitega hoolimata sellest, et nende kõnnak oli kaua aega tagasi välja kujunenud ja seni olid nad seda edukalt kasutanud.

«Ilmnes, et inimesed on valmis kõndimisviisi energia säästmise ja mitte liigse kulutamise nimel kiiresti muutma. See on kooskõlas kõigega, mida me teeme. Tavaliselt valitakse kõige lühem tee ning seismise asemel istutakse,» selgitas teadlane Max Donelan.

Ta lisas, et närvisüsteem jälgib alateadlikult meie energia kasutamist ja pidevalt paneb meid tegutsema nii, et energiakulu oleks võimalikult minimaalne.

«Energiakulu minimeerimine on meie liikumise põhialus,» selgitas Donelan.

Avastus on tagasilöök neile, kes söövad-joovad liiga palju ja loodavad, et sportlik tegevus aitab neil kiiresti liigsetest kaloritest vabaneda.

Teadlaste sõnul on asjal ka positiivne pool.

«Närvisüsteem suudab väga kiiresti energiakasutust tunnetada ja optimeerida, see on lausa fenomenaalne. Seega tuleb olemaks laisk, olla samas nutikas,» lausid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles