Deep Impact uurib komeeti Hartley 2

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet Hartley 2
Komeet Hartley 2 Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased ootavad, millist pildimaterjali automaatjaamal Deep Impact  eXtended Investigation (DIXI) õnnestub  saada  komeedist 103P/ Hartley 2.

Digitaalteleskoopide ja infrapunaspektomeetriga varustatud alus liigub selle komeedi juurest mööda 4. novembril, kirjutab mtv3.fi.

Deep Impact möödub Hartley 2 komeedist 700 kilomeetri kauguselt, automaatjaama liikumiskiirus on 43 000 kilomeetrit tunnis.

Kui kõik kulgeb plaani kohaselt, siis peaks Deep Impact suutma teha umbes 64 000 fotot.

Hubble’i kosmoseteleskoobiga septembris tehtud uuring näitas, et Hartley 2 komeedi tuuma läbimõõt on 1,5 kilomeetrit.

Komeediuuringutega loodetakse saada uut informatsiooni meie Päikesesüsteemi tekke ja arengu kohta.

Jääst, kosmilisest tolmust ja gaasist koosnevad komeedid on jäänukid Päikesesüsteemi algaegadest.

Komeet Hartley 2 oli Maale kõige lähemal  selle aasta 20. oktoobril, olles  0,12 astronoomilise ühiku  ehk 18 miljoni kilomeetri kaugusel.

Hartley 2 avastas 1986. aastal Austraalia astronoom Malcolm Hartley. Hartley 2 puhul on tegemist on perioodilise komeediga, mille periood on umbes 6,5 aastat

Deep Impacti varasem uurimisobjekt oli 2005. aastal komeet Temple-1. Automaatjaamalt saadeti komeedi tuuma lõhkepea, mis tekitas komeedi pinnal kraatri. Automaatjaam uuris siis nii kraatrit kui ka sellest välja paiskunud ainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles