Põletik aitab vigastusel paraneda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valutundlikud närvid aitavad võidelda nahainfektsioonidega ning nende levikut ennetada.
Valutundlikud närvid aitavad võidelda nahainfektsioonidega ning nende levikut ennetada. Foto: Wikipedia.org

USA väljaandes Federation of American Societies for Experimental Biology avaldatud uuringuraportis tõdetakse, et põletik on kasulik, kuna see aitab vigastusel paraneda.

Teadlased avastasid, et põletik käivitab paranemist soodustavate hormoonide tekke, kirjutab news.com.au.

Uurijate arvates aitab avastus aidata lihasvigastuste jaoks uusi teraapiad välja töötada.

USAs Ohios närvipõletike uurimiskeskuses tehtud uuring näitas, et kahjustada saanud ja põletikulised rakud toodavad suures koguses insuliini-sarnast kasvufaktor-1 (IGF-1) hormooni, mis märkimisväärselt aitas kaasa kahjustad saanud lihaste taastumisele.

Teadlased uurisid kahte hiirtegruppi. Esimese grupi hiirte geene manipuleeriti nii, et vigastuse korral neil põletikku ei tekkinud. Teine grupp oli tavaline.

Kõikidele hiirtele süstiti baariumkloriidi, mis neil lihaskahjustuse tekitas.

Esimese grupi hiirtel oli paranemisega raskusi, teisel ehk tavaliste hiirte grupis mitte.

Uuring näitas, et tervete ja geenimanipulatsioonist puutumatute hiirte organism tootis suures koguses IGF-1 hormooni, mis paranemisele kaasa aitas.

«Vigastuste paranemiseks on vaja põletik kontrolli alla saada, see ei tohiks olla liiga suur ega liiga väike. See uuring näitas, et insuliini-sarnane kasvufaktor-1 ning põletikureaktsioonid aitavad vigastusel paraneda,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles