Google leiutab päikeseenergial töötavaid imeläätsesid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutiläätsed
Nutiläätsed Foto: Tech Insider

Nagu iga teinegi meid ümbritsev ese, on ka kontaktläätsed pidevas arenemisprotsessis ning tulevikus on nende roll kindlasti suurem, kui nägemise parandamine või silma iiristele kena tooni andmine.

Tehnoloogiahiid Google omandas näiteks eelmisel nädalal patendi selliste imeläätsede loomiseks, mis saavad energia päikeselt, on võimelised suhtlema nutiseadmete ja arvutitega ning koguma andmeid kasutaja bioloogiliste andmete kohta, vahendab Tech Insider.

Google kuulutas oma nutiläätsede projekti välja juba tegelikult aastal 2014 ning seadis siis eesmärgiks nende abil kasutaja pisarate glükoositaseme mõõtmiseks imepisikese sensori abil. Seega on aastaga ambitsioonid vaid kasvanud.

Näiteks peaksid läätsed uue patendi kohaselt olema võimelised mõõtma kasutaja kehatemperatuuri ja alkoholisisaldust veres. Mõõtmine toimuks ka vastassuunas – näiteks võib allergikutele olla oluline teada õhus oleva õietolmu, tolmulestade või lemmikloomade kõõma sisaldust. Veelgi enam: need läätsed suudavad lugeda ka toodete vöötkoode.

Nutiseadmetega suhtlemiseks oleksid läätsed varustatud fotodetektoritega ning energia saamiseks päikesepatareidega.

Väljavõte patendidokumendist
Väljavõte patendidokumendist Foto: Google

Tuleviku kontaktläätsed oleksid ühtlasi ka heaks kandja identifitseerimisvahendiks kõikvõimalikele nutiseadmetele- ja teenustele, mis seda vajavad – see võib tähendada ka võimalust maksete tegemiseks vaid pilguheitmise teel.

Tõsi, nagu iga patendi puhul, ei pruugi ka praegusel juhul kõik selles kirjeldatud iial reaalsuseks saada. Vähemalt me teame nüüd, et Google selle kõige kallal töötamas on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles