Microsoft haub värskendavat revolutsiooni liiklusõnnetuste ennetamisel

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus Bellevue's
Liiklusõnnetus Bellevue's Foto: /AP

Tehnoloogiahiid Microsoft ja Washingtoni külje all asuv väikelinn Bellevue on löönud kampa, et minna väga lahedale liiklusõnnetuste algpõhjustele ja ennetada seeläbi kokkupõrkeid ammu enne seda, kui need juhtuda võivad.

Nagu innovatsioonis pahatihti juhtub, tulevad ka neile partneritele tulevikku piilumisel appi sellised terminid nagu big data ja algoritmid. Täpsemalt käib jutt ennustava tehnoloogia abil turvakaamerate videomaterjalide töötlemisest , kirjutab väljaanne Christian Science Monitor.

Plaani kohaselt antakse tehnoloogia hambusse tohutu kogus Bellevue liikluskaamerate videomaterjali ning lastakse seda töödelda erilisel tarkvaral, mis tuvastab autode, jalgrataste ja jalakäijate enimlevinud kombinatsioonid sõidu- ja kõnniteedel liigeldes.

Tarkvara suudab seejuures täpselt kindlaks teha liiklejate suuna ning kiirused ja tuvastada selliste kombinatsioonide kõikvõimalikud näitajad, kus oht on kokkupõrgeteks olnud väga suur või ongi need juhtunud.

Kogu selle andmestiku läbinärimise tulemil pakub tarkvara juba linnavõimudele välja konkreetseid ettepanekuid valgusfooride tsüklite ja liikluskorralduse muutmiseks, et selliseid ohukombinatsioone üldse ei tekiks.

«Kui me saame sellele küüned taha, on tulemus võimas!» arvas Microsofti mobiilsus- ja võrguuuringute juht Victor Bahl. «Kui oleme leidnud lahenduse põhiprobleemidele ja tekitanud asjaosalistes rahulolu, avame me lüüsiväravad järgmise põlvkonna liikluskorraldussüsteemide loomisele.»

Microsoft ja Bellevue loodavad 200 kaamera andmeid kasutava süsteemi püsti panna järgmise aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles