Eestit külastab inimesele kohanduva mehhatroonika rajaja

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TTÜ turundus- ja kommunikatsiooniosakond

TTÜ 90. aastapäeva ürituste raames külastab Eestit automaatjuhtimise teooria üks elavaid klassikuid Katsuhisa Furuta Jaapanist.


Professor Furuta on nn inimesele kohanduva mehhatroonika teadussuuna rajaja. 90. aastapäeva pidulikul aktusel promoveeritakse professor Furuta TTÜ audoktoriks.

Lisaks oma panusele maailma teadusesse on professor Furuta käivitanud ja toetanud pikaajalist koostööd TTÜ ja Tokyo Denki Ülikooli (TDU) teadlaste vahel.

Projektiga seotud üliõpilaste ja teadlaste vahetus on toimunud regulaarselt alates 2004. aastast. Käesoleva septembri alguses oli TTÜ'l võimalus võõrustada Jaapani tehisorganite assotsiatsiooni presidenti, professor Yasuhiro Fukuid, kelle uurimisrühm on loonud kliinilist kasutust leidva tehissüdame.

TTÜ ja Tokyo Denki Ülikooli koostöö raames töötatakse välja kirurgi assistent-robot laporoskoopiliste operatsioonide tarvis. Projekti juhi professor Fujio Miyawaki sõnul on tegemist unikaalse robotiga, mis suudab õppida ja kohanduda kirurgi liigutustele, assisteerida operatsiooni instrumentide positsioneerimisel ja eemaldamisel.

Eestipoolse töörühma, mida juhib TTÜ üldinformaatika professor Jüri Vain, ülesandeks on masinõppimise ja planeerimise algoritmide lisamine Jaapanis loodud robotplatvormile. Lisaks TTÜ arvutiteaduse instituudi teadlastele osalevad koostöös TTÜ Küberneetika Instituudi juhtimissüsteemide osakonna ja TTÜ automaatika instituudi teadurid.

Valmimas on juba roboti 3. põlvkond, mida on võimalik juhtida häälkäsklustega ning ühendada erinevate õppimismootoritega üle interneti. Nii näiteks saab Jaapanis toimuva operatsiooni andmed saata TTÜ serverisse reaalajas. Liigutuste tuvastuse ja käitumise õppimise tulemusena saadud juhtimisalgoritmid aga laaditakse tagasi robotisse. Nii on robot võimeline ennast iga õppeseansi järel automaatselt ümberhäälestama.

Senine töö on leidnud tunnustamist rahvusvahelistel konverentsidel ja näitustel. USA Johns Hopkinsi Ülikooli arvuti-integreeritud süsteemide labori juhataja, professor Russell Taylori sõnul puuduvad praegu Ameerikas analoogsed kirurgi assistent-robotid.

TDU ja TTÜ koostöö nimetatud roboti väljatöötamisel on inspireerinud ka Lõuna-Korea Tehnoloogiainstituuti (Korea Advanced Institute of Science and Technology) käivitama analoogset projekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles