Soomes avastati matmispaik, mis pärineb umbes 1090. aastast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Soome amatöörarheoloog leidis selle aasta kevadel Suomussalmest Märännönka põhjaosast pronksist ja rauast esemeid ning põlenud luid ning viis need muuseumitöötajatele uurimiseks.

Uuringud näitasid, et need esemed ja luud pärinevad ristiretkede ajastust ning tegemist on naise matmispaigaga, edastab Yle.

Muuseumiameti arheoloogidemeeskond tegi neile kättejuhatatud paigas sel suvel väljakaevamisi ja põletamismatuse uurimiseks kaevati lahti umbes kuue ruutmeetri suurune ala. Leiupaigas ei olnud sammast ega muud, mis oleks viidanud matmispaigale, kuid samblakihi alt paljastus nii esemeid kui põlenud luid.

Paigast leiti kolm rauast kirvest, mitu pussnuga ja nende tupede pronksosi, helmeid, pajasang, pronksist ripats, kaelaketi ja kaelarõnga osasid, sulanud klaashelmeid, nahkvööribasid ja tuleraud.

Uurimine näitas, et kõik need esemed olid olnud tules ja saanud kõrge kuumuse tõttu kahjustada.

Leitud luid uuritakse veel detailsemalt, kuid juba nüüd oletatakse, et need on inimluud. Luudele tehtud süsinikuuring andis ajaks umbes 1090 ehk ristiretkede aeg.

Arheoloogid arvavad leitud ehete põhjal, et tegemist on naise põletusmatusega. Võimalik, et ta põletati kuskil mujal ja hauda maeti järele jäänud, mitte tuhastunud luud.

Sellele viitab ka vähene luude kogus, mida oli vaid 850 grammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles