Video: Austraalia teadlased avastasid robotisarnase hiidsisaliku Kunbarrasauruse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunbarrasaurus ieversi
Kunbarrasaurus ieversi Foto: Youtube

Austraalia teadlased leidsid uue lambasuuruse hiidsisaliku, mis nägi välja nagu robot, kuna ta kohmakas kandiline keha oli kaetud tugevate luuplaatidega ning lisaks oli ta «pardinokk».

Hiidsisalikujäänused avastati Austraaliast juba 1989. aastal, kuid nüüdse 3D uuringuga tehti kindlaks, et tegemist on uue liigiga, edastab The Telegraph.

Kunbarrasaurus ieversi nimeks saanud hiidsisalik on üks täiuslikumaid, mis on Austraaliast leitud.

Selle hiidsisaliku puhul oli tegemist taimetoitlasega, kes oli suguluses Stegosaurus´ega.

Pärast hiisisalikuluude avastamist arvati, et tegemist on Austraalia alal kunagi elanud Ankylosurus´ega, kuid looma fossiliseerunud kehaosade 3D konstruktsioon paljastas, et tegemist oli primitiivsema isendiga.

«Konstruktsioon näitas, et Kunbarrasaurus´el olid hingamisteed keerulisema ehitusega, kui paljudel teistel hiidsisalikel, kuid samas oli ta vähem arenenud kui Ankylosaurus. Kunbarrasaurus´e sisekõrv oli ta kehaga võrreldes ebetavaliselt suur, meenutades pigem kilpkonna sisekõrva. Sellist organiehitust ei ole teiste hiidsisalike puhul täheldatud,» selgitas USA Ohio ülikooli teadlane Lawrence Witmer.

Queenslandi ülikooli paleontoloog Steve Salisbury lisas, et Kunbarrasaurus´e ninaosa  on suurem kui Põhja-Ameerikast ja Aasiast leitud Ankylosaurus´tel.

«Tegemist on varajase hiidsisalikuga, kellel on vähem luukatet kui ta hilisematel sugulastel, kelleks on Ankylosaurus ja Stegosaurus,» lausus paleontoloog.

Kunbarrasurus avastati Kirde-Austraaliast Richmondist ja ta jäänuseid näeb Queenslandi muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles