Meeste suunataju on naiste omast parem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Maailmas leiab iga päev aset juhtumeid, milles autojuhid või jalakäijad kaotavad suuna ja esitatakse küsimus: «Kas olen eksinud?»

Norra teaduse ja tehnika ülikoolis tehti hiljuti suunataju uuring, milles võeti vaatluse alla nii mehed kui naised, edastab foxnews.com.

Enne uuringut manustati naistele meeshormooni testosterooni ja siis paluti sõita virtuaalselt autoga ning leida õige tee.  Naiste teeotsimise katse ajal uuriti nende ajutegevust.

Sama katse tehti ka meestega, kellel loomulikult hormooni ei manustatud, kuna nende organismis on see olemas.

Uuring näitas, et mehed orienteerusid teeotsimisel paremini, leidsid kiiresti ilmakaarte abil asukoha ja kasutasid rohkem ajuosi kui naised.

«Meeste suunataju on parem ja nad leidsid vajaliku kiiremini kui naised,» teatas neuroteadlane Carl Pintzka.

Pintzka uuris katsealuste meeste ja naiste aju siis, kui nad pidid orienteeruma suures virtuaalses labürindis ning ta jäädvustas ajus toimunu.

Katses osales 18 meest ja sama arv naisi ning enamikul neist kulus üks tund, et saada aru, kuidas labürindis liikuda. Siis tehti ajuskaneering ning anti 45 navigeerimisülesannet, millest igaühe jaoks oli 30 sekundit.

Mehed suutsid 50 protsendi võrra rohkem ülesandeid lahendada kui naised.

Pintzka teatel kasutavad mehed ja naised erinevaid navigeerimisstrateegiaid ning meeste navigeerimises mängisid suurt rolli ilmakaared.

«Mehed kasutavad loogikat ja ilmakaari, naised aga viiteid hoonetele  ja teistele linnaruumis leiduvatele asjadele,» selgitas uurija.

Ta lisas, et ilmakaarte kasutamine on efektiivsem ja samas paindlikum strateegia.

Pintzka sõnul ulatuvad meeste ja naiste erinevad navigeerimisstrateegiad tagasi küttide-korilaste aega.

«Mehed olid kütid ja ajasid pikki vahemaid läbides loomade jälgi, naised seevastu korilased ja teadsid taimede kasvukohti. Seega  suudavad naised leida paremini asju lokaalselt ehk kodus ja mehed globaalselt ehk kodust väljas,» selgitas teadlane.

Uurija sõnul oli huvitavaks nüansiks see, et kui naistele manustati testosterooni, siis muutus nende loogika meeste loogikaga sarnasemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles