Pildid ja video: USAs sündisid maailma esimesed katseklaasikutsikad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA Cornelli ülikooli teadlased teatasid, et nende laboris sündisid kunstliku viljastamise abil maailma esimesed katseklaasikutsikad.

Kunstlik viljastamine aitab päästa väljasuremisohus olevaid liike ning ka võidelda inimeste ja loomade haigustega, edastab BBC.

Seitse inglise madalajalgse hagija ning hagija ja spanjeli kutsikat sündisid surrogaatemale. Tegemist on ühe pesakonnaga, kellel on seega kolm vanemat.

Külmutatud embrüod istutati emasesse koera samal viisil nagu tehakse seda naiste kunstliku viljastamise puhul.

Kateklaasikutsikate programmi juhtivteadlane Alex Travise sõnul on kõik seitse kutsikat  terved ja normaalsed.

«Juba 1970. aastatel prooviti saada kutsikaid kunstliku viljastamise teel, kuid see ebaõnnestus. Nüüd on olemas viljastamistehnika, mis tuleb kasuks eelkõige ohustatud liikidele,» jätkas teadlane.

Kustikad nägid ilmavalgust seitse nädalat tagasi, kuid Cornelli ülikool teatas neist alles nüüd, kuna sooviti kindlaid andmeid, kas nad on terved ja jäävad elama.

Kutsikad said nimeks Ivy, Cannon, Beaker, Buddy, Nelly, Red ja Green. Üks kutsikas jäi teadlastele, teised on saanud nüüdseks uued kodud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles