Mendelejevi tabel täienes nelja elemendi võrra

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mendelejevi tabel
Mendelejevi tabel Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti

Keemiliste elementide perioodilisussüsteemi haldav üleilmne keemiaorganisatsioon nõustus üle mitme aasta lisama tabelisse uusi liikmeid ning korraga sai see täienduse lausa nelja elemendi võrra.

Organisatsioon lühendiga IUPAC (The International Union of Pure and Applied Chemistry) teatas lõppenud nädalal, et elemendid numbriga 113, 115, 117 ja 118 on läbinud vajaliku avastamise kriteeriumi.

Selle tulemusel on nüüd Mendelejevi nime kandval tabelil seitse rida täis saanud. Uusi elemente polnud sellesse lisandunud aastast 2011.

Kõik ülaltoodud elemendid on inimtekkelised ning veel mõni kuu tuleb neil omale pärisnimesid oodata – seni kannavad nad oma kasti järjekorranumbrit.

Elemendid 115, 117 ja 118 avastas Venemaa Dubna tuumauuringute keskuse ja USA California Lawrence Livermore’i laboratooriumi teadlaste ühine töörühm. Algselt taotlesid nad endale ka elemendi 113, praeguse hüüdnimega ununtrium,  avastamise õigusi, ent IUPAC’i otsusel jõudis selleni esimesena Jaapani Rikeni instituut. Seega saab elemendist 113 esimene, mis saab nime Aasia teadlaste seast.

Perioodilisustabeli lõpus paiknevaid raskemetalle on väga raske avastada, kuna need on väga püsimatud ja lagunevad kiiresti. Samas on teadlased üle maailma tegemas ponnistusi selle nimel, et avastada nn stabiilsuse saare elementide rühm, mille liikmed oleksid nii ülirasked kui stabiilsed.

Rikeni instituudis elemendi 113 avastamist juhtinud teadlaste rühma juht Kosuke Morita ütles, et juba on alustatud elemendi 119 otsinguid.

«Teadlastele on uue elemendi avastamine suurema väärtusega kui olümpiakuld,» ütles Rikeni endine president Ryoji Noyori The Guardianile.

Keemiliste elementide perioodilisussüsteem on süsteem, mille moodustavad kindla seaduspära järgi muutuvate omaduste alusel reastatud keemilised elemendid, mis on jagatud rühmadesse ja perioodidesse.

Allikas: The Verge

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles