Jäämees Ötzi kannatas bakteriaalse infektsiooni ja maohaavandite käes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämees Ötzi
Jäämees Ötzi Foto: SCANPIX

Itaalia teadlased leidsid 5300 aasva vanuse muumia, jäämees Ötzi soolestikust kahjulikke mikroobe, mis näitavada, et enne surma oli sel mehel bakteriaalne infektsioon.

Matkajad avastasid mumifitseerunud mehe Itaalia-Austria piiriala Alpidest 1991. aastal ning nüüdseks on muumiat detailselt uuritud, edastab BBC.

Mehe surma põhjuseks ei olnud siiski mingi haigus, vaid nooletabamus, mille tõttu tal verekaotus tekkis.

Teadlased uurivad Ötzi keha mikroobe eesmärgiga saada uusi andmeid kunagise migratsiooni kohta. Uue uuringu kohaselt kannatas Ötzi nii maohaavandite kui gastriidi käes, mis olid tingitud bakteritest.

Varasemate uuringute kohaselt suri Apide alal elanud mees 40 – 50-aastasena, tal olid pruunid silmad, ta kehal oli palju tätoveeringuid ning ta oli enne surma söönud kaljukitseliha.  

Kui matkajad ta leidsid, oli Ötzi vasakus õlas oli alles nooleots ja näha haav, mis oli surmav.

Teada on, et see mees kannatas mitmete terviseprobleemide käes nagu artriit, Lyme`i tõbi ja luumurrud, millest osad ei olnud korralikult paranenud.

Nüüd aga leiti, et ta maos oli Helicobacter pylori bakter, mis tekitasid mitmeid seedimis- ja terviseprobleeme.

Itaalia Bolzano Euroopa teaduste akadeemia muumiate ja jäämeeste instituudi juht Albert Zink sõnas, et neil oli üsna keeruline Ötzi soolestikuni jõuda ilma, et muumia oleks kannatada saanud.

«Selle tõttu tuli muumia üles sulatada. Kui koed olid pehmemad, tekkis juurdepääs maole ja soolestikule, millest võeti proove. Lisaks võtsime koeproove ka kõhukoopast,» teatas teadlane.

Helicobacter pylori bakter on tänapäeval üsna levinud ning kümnel protsendil juhtudest toob see kaasa raske maopõletiku ja maohaavandid.

Teadlased ei tea, millised olid Ötzi haigussümptomid, kuid kehal on märke, et see bakter mõjutas ta immuunsüsteemi.

Mikroobide genoomi uuringud andsid uusi andmeid 5000 aasta tagus inimmigratsiooni kohta Euroopas. Eurooplasi mõjutav bakter pärineb kahest vanemast bakterist, millest üks on Aafrika ja teine Aasia päritolu.

Mikroobid näitasid, et Aafrikast ja Aasiast pärit inimesed jõudsid Euroopasse, kus nad segunesid.

Austria Viini ülikooli teadlase Thomas Rattei sõnul lootsid nad Ötzilt leida sama Heliobacter`i nagu seda leidub tänapäeva eurooplastel, kuid ilmnes, et Ötzi oma esineb eelkõige Kesk-ja Lõuna-Aasia aladel.

See lubab oletada, et kaks Heliobacter`it segunesid Aafrikast ja Aasiast väljarännanute segunemisel ning toimus mitu erinevat Euroopasse väljarännet erinevatel aegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles